Oficiai ai Căii Ferate din Moldova au participat, la Berlin, la şedinţa Comunităţii Europene a Căilor Ferate. Este vorba de Iurie Topală, directorul întreprinderii, Valeriu Ohladciuc, vicedirector pentru problemele de securitate internă, şi de Ion Briceag, şeful Direcţiei juridice.

Programul ședinței a inclus o serie de subiecte substanțiale, printre care se numără și aprobarea statutelor și regulamentelor interne CER, analiza rezultatelor activității CER pentru anul curent, propunerea bugetului pentru anul 2017, precum și dezbaterea procesului de actualizare a broșurii privind Serviciul public de transport feroviar în Uniunea Europeană (PSO) ș.a.m.d. De menționat este că Metodologia de aplicare a PSO în Republica Moldova, în cadrul CFM, este elaborată în prezent de către compania Egis, din Franţa, fiind consultantul CFM pentru suportul în domeniul restructurării, din contului grantului oferit de BERD.

Directorul General al Căii Ferate din Moldova, susține că participarea CFM în cadrul ședințelor CER oferă posibilitatea de a învăța din experiența căilor ferate europene, de a prelua practicile aplicate de UE în domeniul transportului feroviar, dar și de a beneficia de sprijinul și susținerea administrațiilor feroviare membre ale CER.

„CFM este membru asociat al CER și participă activ la luarea deciziilor din cadrul acestei organizații. Practicile pe care le dezvoltă țările membre ale CER vor fi preluate, cu timpul, și de CFM", a subliniat Iurii TOPALA.

O schimbare importantă a avut loc și în cadrul administrației Comunității Europene a Căilor Ferate. Directorul General al societății feroviare de transporturi, logistică și tehnică a rețelelor din Germania, Dl Rüdiger Grube a fost ales în calitate de președinte al CER. Totodată, Comitetul de gestionare al CER a propus Adunării Generale să-și expună poziția în ceea ce privește desemnarea Dlui Mirosław Pawłowski, actualul președinte al Consiliului „Căilor Ferate Naţionale Polone" S.A., în calitate de membru al Comitetului de gestionare CER. Membrii cu drept de vot ai organizației votând pentru instituirea în funcție a acestei candidaturi.

Un eveniment cu însemnătate deosebită a avut loc și pentru Calea Ferată din Ucraina. În cadrul ședinței CER-ului, JSC Ukrzaliznytsia a primit aprobare în ceea ce privește încheierea unui parteneriat cu această organizație europeană.

Î.S. „Calea Ferată din Moldova" are statut de membru asociat al CER, calitatea fiindu-i aprobată în contextul realizării cu succes a acțiunilor de implementare a acquis-ului comunitar în limita includerii la capitolul „Transport feroviar" al Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ca urmare a acestui acord, CFM are acces la îndrumările emise de CER, printre care „Manualul legislației europene feroviare", „Reformarea Căilor Ferate din Europa: o evaluare a progreselor", „Concurența pe piața transportului feroviar din Europa", „Transportul feroviar și mediul înconjurător: în fața provocării", „Manualul noii legislații europene feroviare", „Căile ferate reorganizate: învățăm din experiență" şi practica de aplicare a celor 4 pachete feroviare de către căile ferate Europene. Astfel, menționăm și documentul comun de poziție al CER și UIC: " Viziunea asupra standardizării feroviare în Europa".