FOTO // Premieră la Chișinău, cu suportul DRRM. Legendele sportului românesc, față în față cu studenții de la USM
Un eveniment inedit a avut loc la USM. Trei personalități marcante ale sportului românesc au fost invitații speciali ai conferinței „Disciplina, care duce la performanță”, organizată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) în colaborare cu Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR). Evenimentul a avut loc în incinta centrului Mediacor a Universității de Stat din Moldova.
Secretarul de Stat al DRRM, Adrian Dupu, a apreciat înalt reușita acestui eveniment, prin prezența la conferință a sportivilor olimpici, care pot inspira tânăra generație să iubească și să practice sportul de performanță. „Deși vin des la Chișinău, astăzi am trăit emoții deosebite, deoarece am avut alături de mine trei campioni ai României. Trei sportive, care ne-au ținut cu sufletul la gură când se luptau pentru România și care ne-au făcut să ne simțim extrem de mândri, când se cânta imnul național pe diferite arene ale lumii, datorită performanțelor lor.
Mihai Covaliu - primul român campion olimpic la sabie din istorie, Ana-Maria Brânză Popescu - campioană olimpică, multiplă campioană mondială și europeană la spadă și Marian Drăgulescu - medaliat olimpic, multiplu campion mondial şi european la gimnastică au fost în fața tinerilor la Conferința “Disciplina care duce la performanță” organizată la Universitatea de Stat din Moldova de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român”, susține Adrian Dupu.
La rândul său, rectorul USM, Igor Șarov a spus că pentru USM este o onoare să găzduiască un asemenea eveniment și că personal, trăiește un moment deosebit, de a sta alături cu acești mari sportivi.
Studenții USM și ai Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) au stat față în față cu marii campioni ai României: Mihai Covaliu - primul din istorie, român campion olimpic la sabie; Ana-Maria Brânză Popescu - campioană olimpică, multiplă campioană mondială și europeană la spadă și Marian Dragulescu - medaliat olimpic, multiplu campion mondial şi european la gimnastică.
Cele trei mari personalități ale sportului românesc le-au destănuit celor prezenți câteva momente memorabile din cariera lor de sportivi de performanță.
„A fost pentru prima dată în viața mea când am urcat pe un podium adevărat, din acela înalt, îmbrăcat în catifea. Am realizat că, pentru câteva secunde în viața mea, sunt cea mai bună din lume în ceea ce fac. Este foarte greu să pui în cuvinte acest sentiment. Niciodată nu am mai trăit atât de intens acel moment”, a povestit Ana-Maria Brânză Popescu, referindu-se la momentul în care a câștigat prima medalie de aur la Campionatul mondial de cadeți din Polonia, în anul 2001.
Marian Drăgulescu a evocat momentul participării la Campionatul European de gimnastică de la Cluj-Napoca din 2017, când a câștigat medalia de aur la finala de la sol: „Am avut emoții mari, chiar din calificări. În finală mă gândeam că asta e șansa mea, singura sansă în care pot să cânte imnul României cu mine, 6 000 de oameni.”
Participanții la conferință au avut oportunitatea de a adresa întrebări despre practicile care contribuie la excelența în sport și de a interacționa cu personalitățile marcante ale sportului românesc.
Mihai Covaliu, președintele COSR, le-a spus celor prezenți că doar cu pasiune și disciplină pot ajunge la performanță.
„Îi mulțumesc domnului secretar de stat Adrian Dupu că a făcut posibilă această întâlnire la Chișinău și pentru că militează pentru relațiile pe care le avem cu Republica Moldova și cu tot ceea ce înseamnă mișcarea olimpică și sportivă din Republica Moldova”, a adăugat Mihai Covaliu.
La eveniment au participat alături de secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, rectorul USM, Igor Șarov, secretarul general al COSR, George Boroi, rectorul UEFS, Viorel Dorgan, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Nicolae Juravschi, invitați de seamă din România și Republica Moldova.
Scopul evenimentului este promovarea personalităților marcante ale sportului românesc peste Prut, în rândul tinerei generații din Republica Moldova, dar și de a evidenția legătura esențială dintre disciplină și rezultatele sportive de înaltă performanță.