Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a venit cu o reacție privind incidentele din regiunea transnistreană. Instituția a luat notă cu preocupare de incidentele înregistrate în circumstanțe încă neclare.

MAE român apreciază că, „în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea neîntârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări”.

Din această perspectivă, „MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui R. Moldova, Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat”.

„Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, accentuează MAE.

Pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susținerea pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale R. Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea orientării sale pro-europene.

Amintim că, în ultimele 2 zile în regiunea transnistreană au avut loc un șir de provocări. A fost atacat sediul MGB-ului, au fost atacate două turnuri de comunicare din localitatea Maiak și a avut loc o explozie pe teritoriul aerodromului din Tiraspol.

Consiliul de Securitate al separatiștilor de la Tiraspol a introdus cod roșu de alertă teroristă timp de 15 zile în regiunea transnistreană în urma exploziilor produse ieri și azi.

SIS a anunțat că monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. Totodată, Serviciul a îndemnat societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război. 

Kremlinul spune că urmărește ”cu îngrijorare” evoluția situației din regiunea transnistreană în urma exploziilor produse în ultimele 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, care a menționat că Vladimir Putin nu are încă programată o discuție cu Maia Sandu la această temă.

Biroul Politici de Reintegrare susține că obiectivul urmărit de incident ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. 

Vadim Krasnoselski, așa-zisul lider de la Tiraspol, a remarcat faptul că pericolul a căpătat contur real în urma exploziilor și urmează ca la fiecare provocare să fie oferite răspunsuri adecvate. Totodată, acesta i-a cerut Chișinăului să nu se dea la provocare, iar Kievului să ancheteze mișcările grupărilor armate și comiterea actelor teroriste pe teritoriul transnistrean.

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare a situației din regiunea transnistreană și a venit cu mai multe recomandări către instituțiilor publice. În acest sens, Maia Sandu a solicitat creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate, creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră, creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică, creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

În ciuda provocărilor din ultimele 24 de ore din regiunea transnistreană, președintele Maia Sandu nu intenționează să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, în contextul în care separatiștii de la Tiraspol sunt susținuți de Moscova, iar armata rusă staționează acolo deja de 30 de ani.

Mihail Podoleak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și sugerează că R. Moldova ar trebui să aștepte ”oaspeți”. El a dat însă asigurări că Ucraina va asigura securitatea în regiune.

Uniunea Europeană urmărește cu îngrijorare situația din Transnistria și solicită încetarea oricăror acte violente, iar Externele de la București spun că în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea rapidă a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări.