Oleg Serebrian: Transnistria nu mai este controlată total de Rusia. 70% din comerțul regiunii se face cu țările UE
Vicepremierul pentru reintegrare a R. Moldova, Oleg Serebrian, susține că regiunea transnistreană nu mai este controlată total de Federația Rusă și că în regiune sunt mai multe centre de putere. Potrivit demnitarului, acest lucru s-a evidențiat odată cu invazia trupelor rusești în Ucraina și începerea războiului.
Aceste afirmații vicepremierul de la Chișinău le-a lansat în cadrul emisiunii „Vocile care contează” de la Euronews România.
„De fapt, lucrurile au început să meargă prost în regiune de multă vreme, ele nu au mers prea bine niciodată, dar firește că odată cu anexarea Crimeei în 2014, cu începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, închiderea tronsonului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene”, a afirmat Oleg Serebrian.
În acest sens, Rusia nu mai este un partener extern foarte relevant pentru regiunea transnistreană, iar UE are în jur de 70% din comerțul exterior al regiunii.
„În primele două luni ale anului a fost vorba despre aproape 20 de milioane de lei (1,05 milioane de euro) din exporturile și importurile transnistrene, operațiunile de comerț exterior pe care le are această regiune. Se fac în mare parte cu Uniunea Europeană, cam 70%.
Rusia nu mai este un partener economic cheie pentru regiunea transnistreană, nici la nivelul investițiilor. UE are în jur de 70% din comerțul exterior al regiunii – cu România, Polonia, Germania”, a explicat vicepremierul Republicii Moldova, la Euronews România.
Referindu-se la rezoluția pe care au adoptat-o cei de la Tiraspol în data de 28 februarie, Oleg Serebrian susține că a fost „o operațiune de mascare a problemelor pe care le are regimul de la Tiraspol în raport cu cetățenii din regiunea transnistreană”.
„Este foarte clar lucrurile merg prost economic și social, și trebuia o explicație pentru cetățenii din regiune și această explicație este că mama tuturor relelor este la Chișinău din cauza acestor taxe vamale, lucrurile încep să meargă prost în regiune”, a menționat vicepremierul.
De asemenea, politicianul a evidențiat faptul că oamenii care locuiesc în regiunea separatistă Transnistria sunt „tot mai dezamăgiți”, însă „încep să înțeleagă că viitorul acestei regiuni este doar în componența Republicii Moldova”.
„Toți sunt dezamăgiți de felul în care evoluează lucrurile în regiune. Toți încep să înțeleagă că viitorul acestei regiuni este doar în componența Republicii Moldova și toți doresc o normalitate.
Ca să contracareze această stare de spirit care se profilează tot mai clar, Tiraspolul vine cu aceste acuzații la adresa Chișinăului, tocmai pentru a responsabiliza Chișinăul de problemele pe care le au”, a mai spus el.
Protestele din regiunea tranistreană au început odată cu aplicarea Guvernului de la Chișinău a taxelor vamale, de la 1 ianuarie 2024, pentru mărfurile importate și exportate din regiunea transnistreană, ceea ce a stârnit nemulțumirea regimului de la Tiraspol.
Amintim, că ieri mai mulți așa-numiți deputați ai regiunii au adoptat o Declarație prin care au cerut Federației Ruse, dar și organizațiilor internaționale să facă presiuni asupra Chișinăului ca să renunțe la acele taxe vamale. De asemenea, ei au cerut și sprijinul Moscovei.
Deschide și: VIDEO, FOTO // Congresul separatiștilor de la Tiraspol cere Rusiei să protejeze Transnistria de R. Moldova