Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a desfășurat noi exerciții militare pentru pregătirea de luptă, pe fondul temerilor occidentale cu privire la acțiunile militare în Ucraina. De data aceasta militarii ruși au fost antrenați cum să tragă din lansatoarele de grenade.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, militarii au tras asupra țintelor care imitau înaintarea infanteriei și echipamentul militar al inamicului din lansatoare automate de grenade montate AGS-17.

În timpul antrenamentului, militarii au pus la punct acțiuni de mișcare ascunsă, luând poziții de tragere și camuflându-se cu mijloace improvizate. O atenție deosebită a fost acordată înfrângerii țintelor mici situate la distanțe maxime.

De precizat că, exercițiile urmează avertismentul Ucrainei de luna trecută că serviciile speciale ruse ar putea pregăti „provocări cu steag fals” împotriva trupelor ruse staționate în regiunea separatistă nerecunoscută pentru a justifica o invazie mai largă a Ucrainei.

Exerciții ale militarilor ruși s-au desfășurat și pe întreg parcursul lunii ianuarie pe tritoriul din stânga Nistrului.

Detalii: Rușii si zăngănitul armelor // Noi exerciții de luptă a trupelor ruse de ocupație din regiunea transnistreană

Guvernarea și-a exprimat îngrijorarea privind exercițiile militare și afirmă că GOTR pe teritoriul R. Moldova contravine obligațiilor internaționale ale Federației Ruse, legislației internaționale. Atât prezența per ansamblu, cât și aceste exerciții militare care au loc contravin legislației.

Detalii: Guvernarea, despre aplicațiile trupelor ruse în regiunea transnistreană: Suntem îngrijorați de situație. Exercițiile contravin legislației

Pe 26 ianuarie 2022, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din R. Moldova şi a reafirmat că NATO va lua toate măsurile necesare pentru a proteja aliaţii.

Transnistria, a cărei populație de 500.000 de locuitori este o treime etnici ruși și o treime moldoveni, a căutat să se alăture Rusiei de când s-a despărțit de Moldova în 1990.

Un mic contingent de aproximativ 400 de soldați ruși de menținere a păcii este desfășurat într-o zonă demilitarizată ca parte a unei comisii de monitorizare moldo-transnistrean-ruse din 1992.

Aproximativ 1.000 de militari ruși sunt însărcinați cu paza muniției la un depozit de arme transnistrean dezafectat, potrivit estimărilor presei.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție susținută de R. Moldova în 2018 prin care cere retragerea imediată și completă a forțelor de menținere a păcii ruși din Transnistria. Președintele pro-european al R. Moldova, Maia Sandu, a cerut ca trupele ruse să se retragă din Transnistria de la alegerea ei din 2020.