PSRM se solidarizează cu condamnatul Platon. Cere guvernării să oprească vânzarea Moldinconbank
Partidul Socialiștilor este împotriva vânzării pachetului majoritar de acțiuni de la una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova, Moldinconbank. Nu știm care sunt motivele care stau la baza acestei poziții, însă aceasta coincide cu poziția condamnatului Veaceslav Platon, care controla acțiunile respective prin persoane interpuse.
Astăzi în cadrul unei conferințe de presă, PSRM-istul Vlad Bătrâncea a declarat că se pregătește vânzarea Moldinconbank. Este vorba despre acțiunile care anterior aparțineau unui grup de acționari controlați de raiderul Veaceslav Platon.
„Se pare că sub paravanul alegerilor parlamentare din 2019, iarăși se comite un furt bancar. Recent, la un preț de nimic a fost vândut Moldova Agronindbank, o întrepridnere bancară destul de profitabilă. Astăzi se pregătește pentru a fi vândută Moldinconbak și Victoriabank (n.red. acțiunile Victoriabank au fost cumpărate de Banca Transilvania în noiembrie 2017), instituții bancare profitabile. Se pare că în clipe actuale se încearcă încă un furt de proporții. Considerăm că acest lucru este unul periculos și considerăm că acest lucru trebuie oprit urgent și chemăm această guvernare să întrerupă această tranzacție”, declară Bătrâncea.
Recent, Cabinetul de Miniștri a aprobat o Hotărâre de Guvern privind aprobarea precontractului cu privire la cumpărarea și deetatizarea acțiunilor nou-emise de Moldinconbank. Potrivit acesteia, conducerea companiei „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, investitor european despre care Banca Națională a anunțat că ar urma să cumpere pachetul unic de acțiuni al BC „Moldindconbank” S.A., în mărime de 63,89%, a venit să semneze antecontractul. Din document reiese că Agenția Proprietăți Publice, adică Guvernul, va cumpăra acțiunile și apoi le va vinde investitorului bulgar. Prețul pentru acestea a fost stabilit la peste 764 de milioane de lei sau 39,1 milioane de euro.
Imediat după acest anunț, Veaceslav Platon a venit cu un avertisment în adresa potențialilor cumpărători. Într-o scrisoare deschisă, publicată pe pagina sa de Facebook, Platon susține că vânzarea acțiunilor Moldindconbank, dar și cele ale companiei de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group, fac parte din rezultatul crimelor comise de un grup condus de criminali care a preluat puterea în Republica Moldova. El menționează că acțiunile acestor companii au fost luate cu forța de la proprietari și că acestea sunt supuse returnării, iar potențialii cumpărători de acțiuni, dacă încheie un acord, nu vor putea conta pe rambursarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea acțiunilor.
„Datorită publicității largi a acestei situații și a publicațiilor repetate în presă, împreună cu avertismente și preîntâmpinări cu privire la caracterul ilegal a ceea ce se întâmplă, noii cumpărători de acțiuni vor fi considerați proprietari lipsiți de scrupule care fac abuz de drept și primesc beneficii nejustificate”, spunea Platon în adresarea sa.
Totodată, Platon consideră că acțiunile potențialilor cumpărători pot fi calificate drept „complicitate la delapidarea proprietății de la acționari, cumpărare de proprietăți furate, atac raider și extorcare, spălarea bunurilor obținute prin mijloace criminale”.
---------------------------------------------- Faptul că Platon încearcă prin toate metodele să-și apere acțiunile pe care le controla la băncile din Republica Moldova dar și companii de asigurări este demonstrat și într-o înregistrare audio dintre Platon și Iaralov.
Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor și hotărârilor judecătorești, Platon a controlat Moldinconbank și MoldovaAgroidbank, companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group. Banii de la vânzarea Moldinconbank, dar și a altor active, ar urma să fie folosiți la recuperarea sumei de 869,22 milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat de Veaceslav Platon Băncii de Economii.