Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză autoritățile R. Moldova de rusofobie și că s-au vândut puterilor occidentale, uitând de interesele cetățenilor. Totodată, ea amenințat cu noi măsuri împotriva Chișinăului, mascându-le sub ”reacții” la acțiunile ”rusofobe” ale guvernării PAS.

Retorica anti-rusă din partea oficialilor țării deja se asemeană cu rusofobia. S-a ajuns la aceea că unii deputați PAS cer în Parlament recunoașterea Rusiei drept regim terorist. Desigur că fixăm astfel de declarații și ele nu vor rămâne fără reacție. O altă tendință îngrijorătoare este promovarea în R. Moldova a unei teze privind o amenințare din partea Rusiei. Scopul este evident: pregătirea populației pentru majorarea cheltuielilor pentru apărare, îndreptățirea dezvoltării colaborării cu NATO, UE sub pretextul de a-și apăra neutralitatea. Aș vrea să repet că, după cum arată experiența, pericol pentru neutralitatea R. Moldova prezintă nu Rusia, dar colaborarea tehnico-militară cu Occidentul, scopul căreia este îndeplinirea intereselor Occidentului, dar nu securitatea R. Moldova” acuză Zaharova.

Afirmările purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe se bat cap în cap cu declarațiile din vară ale mai mulți oficiali ruși, printre care și generali de rang înalt, care au vorbit despre declanșarea celei de-a doua faze a ”operațiunii militare speciale” din Ucraina, unul dintre scopurile ei fiind crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană.

De asemenea, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care este principalul aliat al Rusiei, prezenta la începutul lunii martie o hartă cu direcțiile de atac ale agresorului în Ucraina, una dintre săgeți fiind îndreptată spre Transnistria.

 

De-a lungul istoriei, Rusia a fost deja de cel puțin trei ori în postura de agresor împotriva Basarabiei. În 1812, Imperiul Rus a anexat ilegal Basarabia, după care a urmat raptul din 1940 și, în sfârșit, invazia din 1992, când armata rusă a lupta de partea separatiștilor din stânga Nistrului.

De asemenea, Rusia continuă să mențină trupe în regiunea transnistreană, fapt ce încalcă direct statutul de neutralitate al R. Moldova.

În același timp, acest statut nu interzice colaborarea tehnico-militară cu alte state sau organizații. 

Zaharova a continuat să arunce cu săgeți otrăvite în direcția autorităților de la Chișinău, pe care le acuză că ar fi cumpărate de Occident.

Mulți reprezentanți ai acestei conduceri dețin cetățenia altor state, în primul rând a României. De aici sunt clare și tendințele. Lucrurile nu stăteau rău deloc între Rusia și R. Moldova până când nu au apărut politicienii pro-Occident sau, pur și simplu, cumpărați de Occident. Apropo, sunt destul de talentați. Au fost pompați foarte mulți bani în această ideologie și procesul a fost pornit. Iar faptul că au lovit unde doare, că au distrus aceste legături dintre popoare și etnii, ne întrebăm de ce, pentru că în capurile lor sunt cifre ale acelor fluxuri bănești care veneau pentru promovarea anume acestei poziții” spune Zaharova.

Ea a evitat însă să vorbească despre sancțiunile impuse de Trezoreria SUA împotriva a 21 de persoane și entități, printre care se numără Igor Ceaika, prietenul fostului președinte Igor Dodon. De asemenea, pe lista sancțiunilor SUA au fost incluși și Iuri Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin, ”consultanții politici” ai lui Igor Dodon și ai PSRM în campaniile electorale pentru prezidențialele din 2020 și parlamentarele din 2021. Autoritățile americane au demonstrat că Rusia s-a implicat în alegerile din R. Moldova și au finanțat partide și cumpărat politicieni care să reprezinte interesele sale. 

Deschide și: Prietenul lui Dodon, Igor Ceaika, și consultanții ruși ai PSRM din campaniile electorale, sancționați de SUA pentru implicare în alegeri

Maria Zaharova a pomenit și despre protestele organizate de Partidul ”ȘOR” (formațiunea și liderul său, Ilan Șor, se află pe lista sancțiunilor americane), acuzând de înăbușirea lor cu ajutorul structurilor de forță.

Nu voi comenta acțiunile autorităților pentru înăbușirea protestelor, aceasta este treaba poporului moldovenesc. Trebuie singuri să decidă cât de democratice sunt persecutările opoziției și dispersarea protestelor cu ajutorul structurilor de forță” a declarat Zaharova.

Cum sunt înăbușite protestele în Federația Rusă:

Zaharova s-a mai arătat indignată de apelurile Chișinăului de creare a unor noi platforme de dialog pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Am atras atenția la declarațiile conducerii moldovenești din 24 octombrie, în timpul întâlnirii la Chișinău cu reprezentanții OSCE, despre faptul că noua conjunctură regională cere crearea platforme de dialog privind problema transnistreană, punând la îndoială actualitatea formatului ”5+2” creat în 2002. Nu suntem de acord cu asemenea concluzii și cerem conducerea R. Moldova să se abțină de la declarații care îngreunează căutarea unei soluții cuprinzătoare a problemei transnistrene” a declarat oficialul rus.

Formatul de negocieri ”5+2” nu este funcțional în prezent anume din cauza Rusiei, care a atacat Ucraina, un alt participant la această platformă de negocieri.