Prietenul lui Dodon, Igor Ceaika, și consultanții ruși ai PSRM din campaniile electorale, sancționați de SUA pentru implicare în alegeri
Prietenul fostului președinte Igor Dodon, Igor Ceaika, se află și el pe lista sancțiunilor impuse de Trezoreria Statelor Unite pentru implicarea în ”activități externe dăunătoare ale guvernului Federației Ruse”. Potrivit autorităților americane, Ceaika, împreună cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au elaborat planuri detaliate de subminare a președintelui Maia Sandu și de întoarcere a R. Moldova în sfera de influență a Rusiei.
Trezoreria a stabilit că, în preajma alegerilor parlamentare din 2021, Ceaika a intermediat alianța dintre susținătorii lui Ilan Șor și PSRM.
”În schimbul susținerii ruse la alegeri, Ceaika a obținut susținere pentru legislația preferată de Kremlin, inclusiv o lege care îl lipsea pe președintele R. Moldova de controlul asupra SIS. Guvernul Federației Ruse a folosit companiile lui Ceaika pentru a livra bani către partidele politice colaborante din R. Moldova. Unele din aceste fonduri au fost folosite pentru mituiri și fraude electorale” scrie Trezoreria SUA.
Autoritățile americante l-au pedepsit pe Ceaika pentru complicitatea sau interferența directă sau indirectă în alegerile din R. Moldova în favoarea sau din numele Guvernului Federației Ruse.
De asemenea, sancțiunile se extind și asupra companiilor pe care acesta le deține: OOO Aqua Solid, OOO Ekogrupp, OOO Inzhiniring.rf, OOO Inovatsii Sveta, OOO Ekogrupp, care deține OOO Khartiya, care, la rândul său deține Proekt-Ekologiya, OOO Region-Comfort, și OOO Mezhmunitsipalnoe Avtotransportnoyoe Predpreyatie.
Igor Ceaika este un om de afaceri din Rusia care este și partenerul lui Alexandru Dodon, fratele președintelui moldovean Igor Dodon.
De asemenea, pe lista sancțiunilor SUA au fost incluși și Iuri Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin, ”consultanții politici” ai lui Igor Dodon și ai PSRM în campaniile electorale pentru prezidențialele din 2020 și parlamentarele din 2021.
”Gudilin, Grak și Gonin au lucrat în calitate de consilieri pentru fostul președinte Igor Dodon în perioada alegerilor prezidențiale din 2020. În timpulu campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit și cu un număr mare de membri ai PSRM, condus pe atunci de Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin și Grak au presat membri de frunte ai PSRM să accepte ajutorul și ghidarea lor, promițându-le că vor primi favoruri din partea administrației prezidențiale ruse. În 2020, Gudilin a facilitat formarea unui canal de plată care folosea criptomoneda Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență în perioada alegerilor. În 2021, consilierii din cadrul FSB-ului au propus folosirea Ministerului de Interne de la Moscova pentru a-i identifica pe cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia și a-i convinge să voteze. De asemenea, presa rusă promova mesaje folositoare pentru campania lui Dodon pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia” declară Trezoreria SUA.
Deși eforturile de a influența alegerile din 2020 și 2021 din R. Moldova au eșuat, Kremlinul a continuat să organizeze eforturile pentru a readuce la putere un guvern pro-rus, menționează autoritățile americane. Potrivit lor, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN), formată de primarul Chișinăului, Ion Ceban.
”Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului R. Moldova. Printre eforturile sale de a submina Guvernul, echipa lui Gudilin a planificat să angajeze o echipă de trolli pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și în transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această ”fabrică de troli”. Un exemplu al măsurilor din ce în ce mai disperate ale Rusiei pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale este că, parte a unei scheme propuse lui Gudilin, actorii pro-ruși ar organiza o serie de spargeri de vehicule în R. Moldova, pentru ca apoi să fie dată vina pe refugiații ucraineni” scrie Trezoreria.
Deschide și: Investigație „Dossier”-RISE // Moscova se implică în politica din R.Moldova prin PSRM și Dodon, alias „Kremlinovici”