Purtătorul de cuvânt al MID-ului rusesc, Maria Zaharova, continuă să lanseze falsuri la adresa R. Moldova și guvernării sale. În cadrul conferinței de presă săptămânale, aceasta a comentat declarațiile ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a anunțat intenția Chișinăului de a da în judecată Gazpromul pentru provocarea crizei energetice și nerespectarea prevederilor contractuale. 

Vreau să spun că vedem că declarațiile noastre ajung la destinație. Vedem că ele sunt luate în serios la Chișinău. Am atras atenția la declarația total nefondată a vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. El a făcut, din câte înțelegem, această declarație ca o tentativă de a îndreptăți decizia nepopulară în rândul curatorilor occidentali de a relua livrările de gaze în Transnistria în schimbul obținerii energiei electrice de pe malul stâng” a declarat Maria Zaharova.

FALS! R. Moldova nu a întrerupt livrările de gaze către regiunea transnistreană, ci a micșorat volumul lor, în condițiile în care Gazpromul a scăzut unilateral cantitatea de gaze naturale furnizate R. Moldova, în ciuda angajamentelor contractuale asumate.

În luna noiembrie, malul stâng a primit zilnic câte 2,3 mln. m3 de gaze naturale de la Moldovagaz, sau 69 milioane de metri cubi de gaz pe lună. 

Vreau să notez că Gazprom timp de câteva zeci de ani asigură securitatea energetică a unui întreg șir de țări, inclusiv R. Moldova. Poate cineva nu știe, așa că noi amintim acest lucru. Gazprom nu a făcut niciun pas care ar pune sub semnul întrebării autoritatea sa ca furnizor de nădejde de resurse energetice” a mai declarat Zaharova.

FALS! Rusia a folosit livrările de gaze naturale în R. Moldova ca pe o bâtă politică, provocând criza energetică și ducând la creșterea simțitoare a prețurilor la energie. Mai mult, în luna octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, invocând probleme tehnice. Coincidență sau nu, anume din luna octombrie a intrat în vigoare noua formulă de calcul a prețului achitat pentru gazele naturale rusești, care a scăzut de la peste 1800 dolari pentru mia de metri cubi la aproximativ 1000 de dolari.

Deschide și: Spînu: Se repetă situația de anul trecut, Gazprom scade livrările de gaze. Facem stocuri în România și Ucraina

Directorul Moldovagaz: Din 1 octombrie, R. Moldova va cumpăra gaze naturale cu aproximativ 850 dolari mai ieftin

În noiembrie, Rusia a continuat șantajul. Gazprom a anunțat că volumul de gaze livrat în R. Moldova va fi de 5,7 mln. m3 pe zi, ceea ce reprezenta doar 51% din volumele agreate conform contractului.

Deschide și: Gazprom continuă să șantajeze R.Moldova. Rusia va livra doar 51% din volumul gazelor naturale, contractat pentru luna noiembrie

Aceleași 5,7 mln. m3 pe zi au fost confirmate și în luna decembrie, pe care însă autoritățile de la Chișinău au decis să le cedeze în totalitate stângii Nistrului în schimbul reluării furnizării de energie electrică de la MGRES Cuciurgan.

Partea moldovenească în repetate rânduri, în cursul acestui an, a încălcat obligațiunile contractuale, inclusiv plata pentru gazele livrate de Rusia. Mai mult, protocolul semnat de Spînu cu conducerea Gazprom în octombrie 2021 presupune organizarea unui audit al datoriei istorice a R. Moldova, care trebuia să fie încheiat până în luna mai a anului curent. Partea moldovenească nu a îndeplinit nici acest angajament. Aș vrea încă o dată să îndemn partenerii moldoveni să renunțe la politizarea chestiunilor exclusiv economice din cadrul relațiilor bilaterale” a mai declarat purtătorul de cuvânt al MID-ului rusesc.

R. Moldova se află în prezent cu plata la zi pentru livrările de gaze naturale primite din partea Gazpromului. Începând cu luna decembrie, Chișinăul nu mai primește gaz din partea Rusiei, după ce a cedat întregul volum regiunii transnistrene. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a notat că orice datorie înregistrată de Tiraspol va fi pusă în cârca așa ziselor autorități transnistrene.