Departe de Europa și europeni, Moscova continuă să uimească prin retorica falsă, spunând că adevăratele ”valori europene” sunt păstrate anume în Rusia. Astfel, purtătorul de cuvânt al MID-ului rus, Maria Zaharova, a atacat, din nou, autoritățile de la Chișinău după ce președintele Maia Sandu a declarat că valorile europene sunt incompatibile cu colaborarea cu Rusia. Zaharova a prezentat și o listă a valorilor europene care sunt ”păstrate anume în Rusia”.

Haideți să vorbim despre acele valori europene care sunt incompatibile cu cooperarea cu Rusia. Care sunt acele valori? Am vrea să citim o listă, cu exemple concrete. Adevăratele valori europene sunt păstrate anume în țara noastră și se referă la respectul față de tradiții, față de religiile lumii, respectul față de piața liberă, dezvoltarea mass-media, respectul față de jurisprudență, prezumția nevinovăției. Dar vouă, cetățenilor R. Moldova, nimeni nu vă va spune acest lucru, pentru că, în această țară, și televiziunea deja este segregată” a declarat Maria Zaharova.

Când vorbește despre principiul pieței libere, Zaharova omite că Rusia a folosit sistematic dependența producătorilor agricoli din R. Moldova de piața sa pentru a pune presiuni pe Chișinău și a-l menține în sfera sa de influență încălcând fără reținere reglementările OMC. Cele mai recente exemple ale acestor acțiuni ale Moscovei vin din anul trecut.

Amintim că Rosselhoznadzor a interzis, începând cu 15 august 2022, importul unor produse vegetale din aproape toate raioanele R. Moldova din cauza așa ziselor ”încălcări repetate ale standardelor de calitate”. Interdicțiile s-au extins asupra tuturor raioanelor din R. Moldova, cu excepția Dubăsariului și a raioanelor din regiunea transnistreană. Ulterior, după o înțelegere cu Ilan Șor, Moscova a permis importurile unor producători afiliați cu Partidul ”ȘOR”.

Deschide și: Sunt mai dulci merele ”vasalilor” Moscovei! Rusia interzice importul produselor vegetale din R. Moldova, însă nu și din Transnistria

Moscova a venit atunci cu explicații suplimentare. Reprezentanții Ministerului rus de Externe au negat faptul că embargoul impus ar fi o decizie politică, solicitând Chișinăului ” nu caute pisica neagră în camera întunecată, mai ales dacă aceasta nu este acolo”.

Deschide și: VIDEO// Moscova, răspuns zeflemitor la acuzațiile Chișinăului privind politizarea embargoului: Nu căutați pisica neagră în camera întunecată

Totuși, reprezentanții partidului lui Dodon, PSRM, au recunoscut că măsurile aplicate de Moscova ar fi strict politice.

Deschide și: PSRM recunoaște la Moscova că embargoul impus de Federația Rusă este o „chestiune strict politică”

La capitolul libertății mass-media, Rusia se află la coada clasamentelor țărilor lumii. Astfel, conform World Press Freedom Index 2023, întocmit de ”Reporteri Fără Frontiere”, țara Mariei Zaharova se află pe locul 164 din 180 de țări, în timp ce R. Moldova se află pe locul 28 în acest top.

Regimul rus, care vrea să țină lecții R. Moldova despre libertatea presei și pluralismul de opinii, îi numește pe jurnaliștii incomozi drept ”inoaghentî” (agenți străini). Astfel, site-urile de știri sau bloggerii de opoziție sunt nevoiți să publice în toate articolele următorul mesaj: ”Acest mesaj (material) a fost creat și (sau) răspândit de sursă mass media externă, care îndeplinește funcția unui agent străin, și (sau) de o persoană juridică rusească, care îndeplinește funcția unui agent străin”.

De asemenea, mai multe agenții de presă incomode, precum Novaya Gazeta, condusă de redactorul-șef Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, sau Meduza, fie au rămas fără licență de presă, fie au fost declarate drept indezirabile de ”regimul democratic” de la Moscova.

Deschide și: Site-ul rusesc de știri Meduza, practic interzis de regimul de la Moscova după clasificarea sa ca ”organizație indezirabilă”

De asemenea, Zaharova a vorbit despre o valoare europeană ”inerentă” Rusiei, ”respectul față de jurisprudență”, sau, cu alte cuvinte, un sistem judiciar independent. Când vorbim despre caracterul totalitar al regimului lui Putin, nu putem omite cum liderul de la Kremlin a folosit în ultimele două decenii justiția docilă pentru a distruge opoziția sa. Oponenții săi fie au fost băgați în închisoare, cum a fost cazul fostului proprietar al concernului Yukos, Mihail Hodorkovski, fie au fost asasinați, ca în cazul lui Boris Nemțov. Ultimul mare oponent al lui Putin, Aleksei Navalnîi, a avut norocul să rămână în viață, deși a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok, așa că a fost trimis la închisoare, iar ONG-ul său a fost declarat extremist și scos în afara legii.