Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, spune că principala problemă care neliniștește este dinamica creditelor neperformante. Totodată, una dintre principalele probleme ale Moldovei sunt operațiunile suspecte și anume faptul că țara noastră a devenit preferată pentru astfel de scheme. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței MACRO 2016.

„Moldova a devenit un fel de Elveție pe dos a CSI-ului. Spălarea banilor în Republica Moldova a luat proporții aberante. BNM va investi foarte mult, va încerca să atragă oameni de valoare, care să fie și bine plătiți pentru a lupta cu acest fenomen. Responsabilitatea pentru spălarea de bani trebuie transferată de la BNM la băncile comerciale", a spus guvernatorul BNM.

Potrivit site-ului Agora.md, Cioclea a spus că modificările recente făcute în legislație, inclusiv prin angajarea răspunderii, este legată de faptul că „s-a încercat a rupe legătura dintre acționariat și managementul băncilor".

„Băncile trebuie să știe că vor fi monitorizați de BNM și vor exista și pârghii legislative pentru a interveni", a precizat Cioclea.

Guvernatorul a adăugat că „în cadrul BNM există un mix de probleme”.

„În primul rând, cu legislația. Uneltele din trecut nu erau adecvate. A doua – problema de imagine și credibilitatea – societate și agenți economici. Republica Moldova a produs în timp un sistem defectuos, problema poate fi rezolvată prin aducerea de capital nou de bună calitate, extern. Motiv pentru care BNM face eforturi foarte mari pentru a atrage investitori externi strategici, lucru foarte dificil în condițiile actuale din Republica Moldova. Este un plan gradual pe care va fi implementat”, a adăugat Cioclea

Conferința are scopul de a oferi o platformă pentru discuții comprehensive cu privire la riscurile și oportunitățile economice, politice, sociale și de securitate pentru Republica Moldova și modul în care acestea modelează traiectoria economică a Moldovei și își propune să discute strategii fezabile de depășire a crizei economice, financiare și sociale curente din Moldova.