De când a fost reținut supranumitul „raiderul nr. 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon, mai multe companii s-au pomenit cu sechestru pe unele pachete de acțiuni peste noapte. Este vorba de companiile „Moldasig”, „Asito”, „Alliance Insurance Group” și băncile comerciale „Moldova-Agroindbank” și „Moldindconbank”, care sunt în căutare de cumpărători a acțiunilor.

Cele trei companii de asigurări din Republica Moldova: „ASITO”, „Alliance Insurance Group” și „Moldasig”, care figurează în dosarul lui Veaceslav Platon, au mers în instanță în repetate rânduri pentru a cere judecătorilor ca să substituie sechestrul pus de Procuratura Anticorupție pe o anumită parte din acțiunile lor. 

Astfel pe 15 februarie 2017, prima instanţă a admis cererile de substituire a sechestrului aplicat pe acțiunile acestor companii. Magistrații au decis să fie deblocate acțiunile majoritare a două companii - „Alliance Insurance Group” și „Asito” - și să fie emise noi acțiuni. Totodată, magistrații au decis să fie aplicat sechestru pe conturile bancare unde vor fi transmiși banii în urma comercializării acțiunilor nou emise. În cazul „Moldasig”, magistrații au decis să fie scos sechestrul de pe 18 imobile ale companiei și să fie aplicat sechestru pe surse financiare în valoare de 3 683 000 de lei.  

Vezi detalii aici: Dosarul Platon // ASITO și Moldasig au scăpat de un sechestru dar au dat de altul

La diferență de câteva luni, ASITO anunță oficial că scoate la vânzare prin intermediul pieței reglementate a Bursei de Valori a Moldovei, un pachet unic de 3 866 669 de acţiuni ordinare nominative nou emise de clasa I, la prețul inițial de 14,79 lei per acțiune. În sumă, „ASITO” vinde acțiuni în valoare de 57 188 034 de lei.

Vezi detalii aici: ASITO vrea scoatere sechestrului aplicat pe bunurile companiei în dosarul Platon

Curios este faptul că și Moldasig anunță pe 5 mai 2017, scoaterea la vânzare 390 245 de acțiuni ordinare nominative nou emise de clasa I, la prețul inițial de 425,17 lei per acțiune, adică în sumă totală de 165 920 466 lei. De fapt, acestea substituie acțiunile anulate, care aparțineau grupului de acționari în cauză. Tot atunci, compania de asigurări a decis să scoată la vânzare și un pachet unic de 59 855 de acțiuni ordinare nominative nou emise de clasa I, la prețul inițial de 425,17 lei per acțiune, valoare totală fiind de aproximativ 25 448 550 lei. Astfel „Moldasig” scoate la vânzare acțiuni în valoare totală de 191 369 016 lei.

La acest capitol amintim că încă un dosar deschis pe numele lui Veaceslav Platon a fost trimis în judecată pentru că ar fi coordonat sustragerea a peste 205 milioane lei, de pe conturile companiilor de asigurări „Moldasig” și „Alliance Insurance Group” care se aflau sub sechestru la sfârșitul anului 2016. Acest lucru urma să fie făcut printr-o schimbare fictivă de acționari la aceste companii. „Schema” lui Platon și oamenii săi a fost aplicată după ce CNPF a blocat un grup de acționari pentru activitate concertată și a schimbat vicedirectorii la companiile de asigurare. Cei doi complici ai omului de afaceri urmau să sustragă banii din conturile curente şi de depozit ale celor două companii, prin transferarea lor în adresa altor societăţi comerciale din România, la fel controlate de Veaceslav Platon.
 

Ce ține de „Alliance Insurance Group”, unde Platon controlează practic majoritatea acțiunilor, aceasta a fost atenționată în luna mai 2017, de Comisia Națională a Pieții Financiare (CNPF) că înregistrează o înrăutățire a situației financiare ca urmare a menținerii sechestrului asupra bunurilor imobiliare. De aceea, CNPF a obligat compania să întocmească în decurs de o lună din momentul intrării în vigoare a hotărârii, un plan de redresare financiară pentru o perioadă de până la nouă luni, care să conțină condiții îndeplinirea cărora  poartă un caracter imperativ, ce ar conduce la ameliorarea stării actuale de lucruri.

Pe 30 iunie 2017 Consiliul de Administrație al CNPF a aprobat planul de redresare financiară a Companiei de Asigurări „Alliance Insurance Group” S.A., desemnând un specialist în actuariat, responsabil de monitorizarea implementării de către compania în cauză a planului de redresare financiară.

La aceeași ședință, CNPF a acceptat radierea a 18 764 420 acțiuni ordinare nominative cu valoarea nominală de 1 leu/acțiune ale companiei cu restructurarea emisiunilor de valori mobiliare plasate de Compania de Asigurări „Alliance Insurance Group” S.A. în emisiunile I-II-a. Totodată, a decis emisiunea suplimentară de acțiuni pentru aceeași companie, în sumă de 18 764 420 lei în număr de 18 764 420 acţiuni ordinare nominative.

Cu toate acestea, încă nu exită un anunț oficial al companiei de asigurări „Alliance Insurance Group” că intenționează să scoată la vânzare aceste acțiuni. 

Vezi detalii aici: Procurorii au trimis în judecată al doilea dosar al lui Veaceslav Platon

O altă situație legată de Platon este cea de la banca comercială „Moldova-Agroindbank”, unde pe 20 iunie 2017, CNPF a prelungit cu încă șase luni termenul de comercializare a celor două pachete de acțiuni emise de această bancă, în valoarea totală de 450 de milioane de lei. Este vorba despre aceleași acțiuni blocate acum un an în urmă. Deși, nimeni dintre oficiali nu au venit în acest timp cu informații suplimentare, în presă se vehicula că au fost blocate anume acele acțiuni care erau controlate de oameni din anturajul lui Veaceslav Platon.  

Amintim că la începutul lunii martie 2016, BNM a decis să oblige mai mulți acționari de la „Moldova-Agroindbank” să întoarcă acțiunile aferente cotei substanțiale achiziționate fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, în capitalul social al BC „Moldova-Agroindbank" S.A. Această cotă constituie 39,58 la sută din totalul acțiunilor de la banca amintită. 

Vezi detalii aici: BREAKING NEWS // BNM a blocat un grup de acționari de la MAIB 

                           Schema prin care Stela Pahomi a pus mâna pe acțiunile de la MAIB

La sfârșitul lunii martie 2016 a fost reținut fostul președintele Consiliului de administrație al „Moldasig", Stela Pahomi, care este bănuită că, în complicitate cu alte persoane, a comis infracţiunea de dobândire prin înşelăciune a acţiunilor BC „Moldova-Agroindbank" SA, precum şi infracţiunea de spălare a banilor, cauzând daune în proporţii deosebit de mari acţionarilor instituţiei, estimate la aproximativ 20 000 000 de lei.

Vezi detalii aici: Morari vrea sechestru pe tot ce „mișcă” Platon în sistemul bancar din RM

O altă bancă care încearcă să vândă pachetul majoritar de acțiuni care i-ar aparține lui Veaceslav Platon este „Moldinconbank”. Decizia a fost luată după ce Banca Naționala a Moldovei (BNM) a constatat, prin decizia din 20 octombrie 2016, că un grup de persoane acționează concertat în raport cu BC „Moldinconbank" S.A., prin achiziționarea anterioară și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare.

Vezi detalii aici: BNM a blocat un grup de acționari la Moldinconbank 

                           Banca Națională a aplicat sancțiuni foștilor administratori ai B.C. „Moldindconbank” S.A.

                           R. Chircă: BNM face curățenie pentru a îndeplini condiția FMI - transparentizarea sectorului bancar

Despre acest pachet majoritar s-a scris de multe ori în presă că i-ar aparține lui Veaceslav Platon prin intermediul mai multor apropiați care apar în diverse firme sau sunt acţionari direcţi la „Moldindconbank”. 

Vezi detalii aici: Talmaci va CONDUCE Moldindconbank-ul lui Platon

În acest context amintim că la şedinţa Consiliului „Moldindconbank” din 31 martie 2016 s-a decis iniţierea negocierilor pentru identificarea unui investitor strategic în calitate de acţionar majoritar cu o cotă de participare de aproximativ 64% din capitalul Băncii.

De precizat este și faptul că „Moldindconbank” ar fi fost implicată în cea mai mare spălătorie de bani din Rusia în sumă de 20 miliarde USD, iar ulterior președintele băncii, Leonid Talmaci, a infirmat și a spus că „transferal a fost perfect legal”.