Contorul lui Filip // În luna septembrie au fost rambursate 28,5 mln lei din creditul de urgență
Timp de o lună, cele trei bănci din Republica Moldova, aflate în proces de lichidare, au rambursat din creditele acordate drept garanție de stat aproximativ 28,5 milioane de lei.
Potrivit datelor de pe site-ul ministerului Finanțelor, Banca de Economii a întors din creditul de urgență - 12,03 milioane de lei, Banca Socială - 14 milioane, iar Unibank - 2,5 milioane. Până în acest moment au fost recuperate aproximativ 784,73 milioane lei din aceste credite adică în luna septembrie au fost întoarse 28,5 milioane lei.
Timp de trei luni de când a fost publicat acest contor online au fost întoarse aproximativ 112,73 de milioane de lei, la început fiind afișată suma totală de 672 milionae iar până acum au fost rambursați 784,73 milioane de lei creditului de urgență.
Amintim că în luna august au fost întoarse 23,4 milioane de lei din creditele de urgență acordate de guvernele Gaburici și Leancă sub formă de garanții de stat pentru cele trei bănci în sumă totală de aproximativ 14,8 miliarde lei.
Din data de 20 iunie pe site-ul Ministerului finanțelor a fost plasat un contor online care conţine informația privind recuperarea activelor fraudate. Acesta este actualizată lunar, la compartimentele: sume recuperate, rambursarea creditelor de urgență şi procesul de realizare a activelor. Informaţia este prezentată pentru fiecare bancă în parte.
Autoritățile de la Chișinău au contractat compania Kroll care în acest moment este la cea de-a doua etapă în cadrul investigației fraudei bancare. Aceștia urmează să identifice banii din Republica Moldova care au fost scoși în afara hotarelor țării, iar ulterior să înceapă procedura de recuperare.
Potrivit datelor ultimelor date ale BNM, compania Kroll avea identificate la sfârșitul lunii septembrie 600 de milioane de dolari, care urmează a fi recuperate de această companie.
De precizat este și faptul că acum două săptămâni Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru mai multe legi privind transparentizarea sectorului financiar-bancar, dar și convertirea - în datorie de stat - a creditelor de urgență oferite de către Executiv celor trei bănci care au fost lichidate. Acestea fiind condițiile Fondului Monetar Internațional pentru a încheia un nou acord cu Republica Moldova.
Ulterior atât premierul Filip cât și speackerul Candu au declarat că de fapt banii vor fi întorși din recuperararea activelor celor trei bănci dar și din recuperarea pe care o va face compania Kroll.