Banca Mondială cere R.Moldova să-și stabilească clar priorităţile pentru următorii 4-5 ani
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Vicepreședintele Băncii Mondiale(BM) pentru Europa și Asia Centrală, Cyril E. Muller. Premierul a calificat vizita înaltului oficial ca un semn de încredere pentru Republica Moldova, specificând că încrederea a devenit în ultimul timp un cuvânt cheie în mesajele şi acţiunile Guvernului.
„Am întreprins în ultimele luni o serie de reforme pentru a întoarce încrederea cetăţenilor şi a partenerilor externi”, a spus Pavel Filip.
Şeful Executivului a exprimat gratitudine Băncii Mondiale pentru susţinerea constantă acordată ţării noastre, menţionând că asistenţa acestei instituţii internaționale este conexă cu priorităţile Guvernului.
„BM a fost şi rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Republicii Moldova, care a venit cu contribuții esenţiale, cu impact atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Dar şi mai important decât suportul financiar pentru noi este susţinerea acordată de bancă în elaborarea politicilor”, a declarat Prim-ministrul.
Pavel Filip a specificat că prioritățile Guvernului se pliază perfect pe cei trei piloni pentru următoarea Strategie, selectați preliminar de Banca Mondială: Guvernanța și statul de drept; Creșterea competențelor resurselor umane; Îmbunătățirea prestărilor serviciilor publice. În context, Premierul s-a referit la reforma Cancelariei de Stat, a Guvernului şi a administraţiei publice, care are ca obiectiv creșterea competențelor resurselor umane şi asigurarea unei administraţii publice mai suple, dar mai eficiente.
La rândul său, Vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Cyril E. Muller a felicitat Guvernul pentru realizările obţinute într-o perioadă relativ scurtă de timp în stabilizarea situaţiei economico-financiare a ţării şi a exprimat disponibilitatea BM de a susţine în continuare Guvernul în promovarea reformelor, în special a reformei administraţiei publice.
Oficialul BM a încurajat Guvernul să fie consecvent în acţiuni şi să-şi stabilească clar priorităţile pentru următorii 4-5 ani, acestea fiind discutate pe larg cu sectorul public, privat şi societatea civilă. De priorităţile Guvernului se va tine cont la elaborarea următoarei Strategii de Parteneriat de Țară a Băncii Mondiale 2017-2020 , a adăugat Vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.
În context, Pavel Filip a exprimat deschiderea Guvernului de a participa activ la consultările publice ale proiectului noii Strategii de Parteneriat cu Țara a Băncii Mondiale, subliniind că mizează în continuare pe o colaborare bună cu această instituţie financiară internațională. În acest sens, Premierul a amintit că în şedinţa Guvernului de ieri, 2 noiembrie a.c., a fost aprobată decizia cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Banca Mondială pentru Programul operaţiunii pentru politicile de dezvoltare în domeniul competitivităţii (DPO-2). Deblocarea şi alocarea suportului bugetar pentru DPO-2 urmează să fie efectuată până la finele anului 2016.
În prezent, portofoliul Băncii Mondiale în Republica Moldova include 10 proiecte active cu o sumă totală a angajamentelor în valoare de 365,3 milioane de dolari SUA.