BM: Convertirea garanțiilor în datorie de stat, unicul pas logic al deciziilor luate de Guvern
Banca Mondială susține asumarea pachetului de legi de către Guvernul Republicii Moldova, în special ce ție de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență, menționând că este „unicul pas logic al deciziilor luate în acest sens din 2014 până în prezent". Declarația a fost făcută astăzi de către Ruslan Piontkivsky, economist superior al Băncii Mondiale.
Realitatea.md scrie că potrivit lui Piontkivsky, asumarea de către Guvern a pachetului de legi, corespund acordurilor precedente cu FMI.
„Acest pas a fost făcut pentru a consolida stabilitatea macroeconomică și reziliența sectorului bancar pentru a îmbunătăți situația și a reduce riscurile și pentru a îmbunătăți competențele organului de reglementare. În esență, noi susținem acest pachet de legi, adoptate de Guvern", a menționat Piontkivsky.
În ceea ce privește convertirea acestei garanții în datorie de stat directă, economistul superior al Băncii Mondiale a precizat că ceea ce se întâmplă acum, este unicul pas logic al deciziilor luate în 2014 și 2015.
„Guvernul nu are altă alegere decât să execute garanția. Dacă subminezi garanția ta proprie, atunci nu te poți aștepta ca alte țări să aibă încredere în tine. Întrebarea este de ce această garanție a fost omisă până acum și dacă exista un alt pas ca să nu fie făcută această fraudă. Toate aceste lucruri s-au întâmplat atunci când nu se cunoștea situația, nici acum nu cunoaștem toate lucrurile. Atunci se putea face mult mai multe", a menționat Piontkievsky.
Totodată, el a subliniat că Banca Mondială este gata să restabilească suportul financiar, imediat după ce situația financiar-bancară va fi restabilită și stabilitatea macroeconomică va fi menținută.
„Pentru noi, semnarea unui acord de finanțare dintre Republica Moldova și FMI reprezintă un criteriu important în acest scop, iar autoritățile cunosc acest lucru și noi știm că ei mizează pe suportul nostru financiar de 45 milioane euro, care deja a fost inclus în bugetul stat. Dacă din orice motiv există o întârziere în discuțiile cu FMI, atunci se poate întâmpla că nu va fi posibil să finalizăm procedura de finanțare în acest an calendaristic", a conchis economistul Băncii Mondiale.