Centrul Național Anticorupție susține că, în anul 2017, aproape jumătate dintre tranzacțiile efectuate de companiile de asigurări din Republica Moldova sunt "suspecte". Potrivit cifrelor, companiile de asigurări au raportat 1.949 de formulare privind tranzacţiile realizate, dintre care 410 în numerar, 559 – limitate şi 980 – suspecte.

Anul 2017 a fost unul cu numeroase schimbări în zona asiguratorilor, după ce unele dintre cele mai importante companii au decis să-și schimbe acționarii. Este vorba despre companiile care ar fi avut legături cu Veaceslav Platon, supranumit „raiderul numărul 1 în spațiul CSI”: Alliance Insurance Group, Moldasig și ASITO.

Amintim că Platon a fost condamnat într-un dosar dar pe rol mai sunt încă câteva dosare penale unul dintre care are legătură cu scoaterea banilor de la două companii de asigurări. 

Detalii: Schema lui Platon gândită la rece (în '13), pentru a-și scoate banii din companiile de asigurări

Astfel, omul de afaceri a încercat să sustragă peste 205 milioane lei de pe conturile companiilor de asigurări „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”, care se aflau sub sechestru. Acest lucru urma să fie făcut printr-o schimbare fictivă de acționari la aceste companii. „Schema” lui Platon și a oamenilor săi a fost aplicată după ce CNPF a blocat un grup de acționari pentru activitate concertată și a schimbat vicedirectorii la companiile de asigurare.

După ce acțiunile suspecte ale acestora au fost deblocate ce către instanță și a fost scos sechestrul, "granzii" au decis să-și vândă aceste acțiuni.

Detalii: Lista companiilor controlate de Platon care își caută noi proprietari

În același timp, CNPF anunță că în 2017 companiile de asigurare din Moldova au înregistrat un profit brut în valoare de 67,4 milioane lei. Asta înseamnă o scădere cu mai bine de 38% sau 41,4 milioane lei mai puţin față de anul 2016, arată datele oficiale publicate de autoritatea de supraveghere (CNPF).

Toate cele relatate de instituțiile de resort arată clar că anul trecut a fost unul anevoios pentru unele companii de asigurări. În același timp, nici anul 2018 nu se așteaptă a fi ușor pentru unele companii din domeniul asigurărilor. 

Chiar de la începutul lui 2018, Consiliul de Administrare al CNPF a acceptat reperfectarea licențelor pentru dreptul de a desfăşura activitate în domeniul asigurărilor (asigurări generale), Companiilor de Asigurări „GALAS” S.A., „ASTERRA GRUP” S.A., „KLASSIKA ASIGURĂRI” S.A. și S.A. „MOLDASIG” prin substituirea anexelor la licențe, cu includerea și excluderea, după caz, a adreselor de desfășurare a activității licențiate, precum și prin modificarea adresei juridice.

Detalii: CNPF a acceptat reperfectarea licențelor pentru Moldasig și Klassika Asigurări

Acum două zile, a intrat în vigoare și Legea cu privire la supravegherea suplimentară a băncilor, asigurătorilor/reasigurătorilor și a societăților de investiții care aparțin unui conglomerat financiar. Aceasta stabilește regulile de supraveghere suplimentară a entităților reglementate, care fac parte dintr-un conglomerat financiar, în scopul asigurării stabilității financiare și al protejării deponenților, asiguraților și investitorilor.

Potrivit Legii, activitățile unui grup se desfășoară, în principal, în sectorul financiar, dacă raportul dintre totalul activelor din bilanțul entităților reglementate și al celor nereglementate din sectorul financiar, din cadrul grupului, și totalul activelor din bilanțul grupului în ansamblul său, depășește 40%.

Activitățile din diferite subsectoare ale sectorului financiar sunt semnificative dacă, pentru fiecare subsector în parte, media aritmetică a raportului dintre totalul activelor din bilanțul subsectorului și totalul activelor din bilanțul entităților din sectorul financiar și raportul dintre cerințele de solvabilitate ale aceluiași subsector și totalul cerințelor de solvabilitate ale entităților din sectorul financiar depășesc 10%.

Ca urmare a celor întâmplate în acest sector, Ministerul Finanţelor a venit cu propunerea de a elabora un regulament aparte de monitorizare și supraveghere a companiilor de asigurare.