Roman Chircă // Acordul cu FMI: mai multe disponibilizări, mai puţine subvenţii și tarife majorate
Disponibilizări în sectorul public, mai puțini bani pentru proiecte de subvenționare și majorarea tarifelor – sunt principalele prevederi ale Memorandumului de finanțare a Republicii Moldova, aprobat de Consiliul de directori al Fondului Monetar Internațional. De această părere este expertul în economie, Roman Chircă.
Rugat de reporterul Deschide.MD să comenteze prevederile noului Acord cu FMI, expertul a declarat că obiectivul principal pe care l-a urmărit FMI a fost instituirea anumitor angajamente care să ducă la stabilirea unei discipline financiare.
„A fost plafonat deficitul bugetar în mărime de 3,2% la PIB. La fel sunt plafonate anumite cheltuieli publice. Spre exemplu, va fi redus numărul angajaților în sectorul public prin lichidarea pozițiilor vacante și chiar nu sunt excluse anumite disponibilizări care vor genera o economie de 200 milioane de lei. Pe de altă parte vor fi plafonate subvențiile în agricultură și alte ramuri specifice, alte aspecte legate de servicii și bunuri care vor fi, iarăși, multe din ele reduse substanțial”, susține el.
Roman Chircă mai spune că până la sfârșitul acestui an se așteaptă o revizuire a bugetului public.
„Un moment extrem de important și care va avea efecte asupra costului vieții sunt tarifele. Memorandumul spune expres că tarifele trebuie ajustate pentru a justifica costurile de producere a energiei electrice, ceea ce înseamnă că vom avea o revizuire a tarifelor și o majorare esențială. Totodată, Memorandumul prevede un program de relansare a economiei, multe aspecte de optimizare fiscală în scopul majorării încasărilor cu 1,2% în urma sporirii responsabilității fiscale prin uniformizarea TVA, prin eliminarea fenomenelor de plată în plic și multe alte activități care au fost discutate și în societate”, a declarat expertul.
Chircă mai spune că două componente principale ale Acordului sunt responsabilitățile și obiectivele în stabilirea disciplinei financiar fiscale, regulă în sectorul bancar, dar și elementul de bază care prevede un șir întreg de acțiuni și elemente de program pentru reforma economiei, impulsionarea activității antreprenoriale.
„Per ansamblu, este un program care urmărește crearea unei discipline fiscale maxime. Acest lucru va duce la o disciplină și responsabilitate fiscală a agenților economici și cetățenilor mai mare. Va fi greu de implementat anumite majorări de salarii, pensii. Acest lucru înseamnă un nivel de trai care nu poate fi îmbunătățit prin suport bugetar, controlul strict al cheltuielilor publice, luptă cu corupția, dar și un program întreg de relansare a economiei”, susține el.
Totodată, în premieră, disciplina fiscală și financiară au trecut pe locul doi în cadrul Acordului, iar pe primul a trecut regula în sistemul bancar, inclusiv prin aprobarea unui pachet de legi.
„Un lucru absolut imposibil, dacă nu se aprobă și un pachet de legi și nu se combate principalul flagel – corupția. Acest lucru se propune prin reforma justiției, a organelor de urmărire penală, agențiilor responsabile de colectarea impozitelor. Memorandumul nu stipulează mecanismul ce se va conține în reformă, este mai degrabă o listă de generalități și principii de care se va ține cont. Oricum, mersul implementării Memorandumului va fi evaluat de către misiunile Fondului, unde, pe parcurs, multe dintre aceste angajamente vor fi evaluate. Se prevăd și mai multe programe de asistență tehnică, care vor oferi anumite consultări, inclusiv și pe domeniul luptei cu corupția”, a subliniat Roman Chircă.
Expertul susține că alte prevederi ce se conțin în Acord au fost deja vehiculate la nivel general. Aici ne referim la sectorul bancar, ca fiind unul prioritar, se enumeră și angajamentele principale pe care își asumă Republica Moldova prin instituirea administrării speciale la trei bănci: MAIB, Moldindconbank și soluționarea problemei ce ține de consiliul de administrație la Victoriabank, elaborarea cadrului legislativ.