Banca Naţională a Moldovei anunţă că a luat sfârşit etapa de implementare a Proiectului "Registrul riscului de credit". Acesta va permite autorităţii bancare centrale să deţină informaţii detaliate şi veridice, aferente riscului de credit la care se expun băncile licenţiate din Republica Moldova.

Registrul riscului de credit cumulează informaţia detaliată a băncilor licenţiate din Republica Moldova cu privire la totalitatea creditelor acordate. Această informaţie se raportează Băncii Naţionale, conform cerinţelor normative intrate în vigoare la 1 iulie 2016.

Potrivit unui comunicat de presă al BN, disponibilitatea datelor operative complexe permite băncii centrale să determine riscul respectiv nu numai pe sector, dar şi pe grupe de bănci sau la fiecare bancă în parte în urma acordării creditelor. Faptul în cauză contribuie la identificarea timpurie a riscurilor asociate portofoliilor de credite, asigurând un proces de investigare analitică şi interpretativă la aplicarea acţiunilor corective întreprinse de Banca Naţională.

Proiectul de implementare a Registrului riscului de credit a fost iniţiat la 15 iunie 2015, în contextul alinierii la standardele internaţionale de promovare a unui sistem financiar puternic şi competitiv în baza gestionării adecvate a riscurilor.