Aproximativ a zecea parte din medicamentele care se comercializează în Republica Moldova sunt de origine indiană, iar mediul farmaceutic din India este interesat să se facă mai prezent pe piaţa din Moldova.

Reprezentanţi a peste 30 de companii din domeniul medicinii şi farmaceuticii din India participă la Forumul de afaceri Moldova-India, organizat la Chişinău de Camera de Comerţ şi Industrie, în parteneriat cu Consiliul de Promovare şi Export de Produse Farmaceutice din India. Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Bâlba, a declarat că evenimentul este organizat la fiecare doi ani, iar numărul oamenilor de afaceri indieni care participă la acesta este în continuă creştere, transmite IPN.

Mihai Bâlba a spus că, după forumul de afaceri, vor fi organizate şi întâlniri bilaterale, unde oamenii de afaceri din ambele state vor discuta despre posibilităţile de import a medicamentelor din India. Preţurile medicamentelor produse în India sunt avantajoase. În acest context, Mihai Bâlba a dat asigurări că toate produsele farmaceutice sunt supuse unor verificări riguroase şi sunt şanse minime ca pe piaţa autohtonă să ajungă medicamente de proastă calitate.

Reprezentantul economic şi ofiţerul consular al Ambasadei Indiei în România, acreditată şi pentru Republica Moldova, Ravi Chandar a spus că India este lider mondial în industria farmaceutică, iar 70% din medicamentele produse în India sunt generice.

India produce medicamente puţin costisitoare, dar care sunt eficiente deoarece implică un cost redus al forţei de muncă. Avem un suport enorm pentru acest sector. Pe lângă faptul că suntem printre cei mai mari producători de medicamente, India este şi un consumator mare de medicamente. Avem o populaţie enormă care necesită aceste medicamente şi acest lucru prezintă un potenţial de a intra pe piaţa farmaceutică a Indiei”, a spus Ravi Chandar.

Potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, cifra de afaceri în relaţiile moldo-indiene în domeniul farmaceutic a atins în anul 2015 cifra de 310  milioane de dolari şi este în scădere comparativ cu 2014, când a fost de 390 de milioane de dolari.