Chișinăul vrea să extindă rețelele de telefonie mobilă în Transnistria pentru a anula tarifele exagerate între cele două maluri ale Nistrului. Acum, cele două maluri ale Nistrului comunică la telefon la tarife internaționale.

Biroul de Reintegrare a transmis Tiraspolului un proiect privind rețeaua de telefonie mobilă pentru a elimina tarifele exagerate între cele două maluri ale Nistrului. Documentul însă va fi examinat după așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană.

Un cititor Deschide.MD a sunat în regiunea transnistreană, iar după ce și-a verificat contul a văzut că, pentru cele câteva minute vorbite, i s-au extras din cont 144 de minute naționale. La serviciul suport clienți al operatorului de telefonie mobilă local i s-a explicat că un minut de apel în regiunea transnistreană este echivalent cu 12 minute naționale.

La serviciul suport clienți Orange, ni s-a comunicat că un minut de apel în regiunea transnistreană spre un telefon mobil s-au unul fix costă 4,80 lei. Menționăm că tariful pentru apeluri către alte numere din Republica Moldova este de 2.30 lei pentru un minut.

La serviciul de suport clienți Moldcell am aflat că un minut de comunicare la un telefon din Transnistria costă 5,50 lei.

Un apel al abonatului Moldtelecom spre un telefon fix din Transnistria costă 3 lei pentru un minut, iar spre rețeaua mobilă InterDnestrCom costă 3,6 lei pentru un minut (aceste date sunt afișate pe site-ul Moldtelecom).

Clienții InterDnestrCom sună în dreapta Nistrului cu 2.02 ruble (3 lei) pentru un minut la telefonia fixă și 3,36 ruble (5 lei) la telefonie mobilă. În rețeaua internă, clienții achită în jur de 0,60 ruble.

Menționăm că Republica Moldova nu are o legătură telefonică directă cu raioanele din stânga Nistrului de mai bine de zece ani. Operatorii de telefonie mobilă și fixă fac legătura cu operatorul din stânga Nistrului prin intermediul Telefoniei IP. Astfel, chiar dacă Transnistria este parte a Republicii Moldova, tarifele de convorbire dintre cele două maluri ale Nistrului sunt comparabile cu tarifele internaționale.

Singurul operator de telefonie mobilă din Transnistria este compania „InterDnestrCom” controlată de holdingul „Sheriff”.

Problema unui spațiu unic de telefonie în Republica Moldova este discutată în cadrul negocierilor în format 5+2 și 1+1. Biroul de Reintegrare a realizat o decizie protocolară care a fost transmisă părții transnistrene. Pentru problema în cauză a fost realizată chiar și o ședință a grupurilor de lucru în cadrul căreia s-au întâlnit agenții economici prestatori de servicii de telefonie mobilă de pe ambele maluri ale Nistrului. Discuțiile pe marginea acestui subiect însă vor demara după așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană care vor avea loc pe 11 decembrie. Una dintre temele de discuții abordate în cadrul acestor întâlniri este eliminarea sistemelor de bruiaje care nu permit operatorilor să acopere cu semnal telefonic regiunea transnistreană.