Veste de la BNS: S-a îngrășat PIB-ul în Ajun
Creșterea Produsului Intern Brut (PIB) pentru cel de-al terilea trimestru, anunțată astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS) se datorează în mare parte agriculturii. Acest lucru menționează și BNS dar o spun și experții din domeniu.
Biroul Național de Statistică a informat astăzi că, în trimestrul III 2016, Produsul intern brut (PIB) pe serie brută, a însumat 39749 mil. lei prețuri curente de piață, în creștere - în termeni reali – cu 6,3% față de trimestrul III 2015. Pe seria ajustată sezonier, Produsul intern brut s-a majorat cu 7,3% față de același trimestru din 2015 și cu 3,0% față de trimestrul II 2016.
Potrivit BNS, la majorarea PIB, cel mai mult a influențat agricultura, silvicultura și pescuitul (+4,9%) dar și cu o pondere de 20,6% la formarea PIB. Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor (+0,8%), cu o pondere de 11,9% la formarea PIB. Industria extractivă și industria prelucrătoare, transport și depozitare, informații și comunicații (cu câte +0,2%), cu o pondere la formarea PIB de 11,7%; 4,8% și 5,1%. Volumul impozitelor pe produse s-a majorat cu 3,1% în raport cu perioada similară a anului anterior, contribuind la creșterea și formarea PIB cu 0,4%.
Construcțiile, administrația publică și apărare, asigurări sociale obligatorii, învățământ, sănătate și asistență socială au avut un impact negativ asupra PIB - ului.
Contactat de Deschide.MD, expertul în economie, Sergiu Gaibu a declarat că cifrele afișate de BNS ar putea fi reale pentru că este natural ca în trimestrul III să fie înregistrată o creștere economică față de trimestrul II. Acest lucru se datorează exporturilor agricole. Însă creșterea față de anul 2015, se datorează faptului că anul trecut a fost înregistrată secetă, pe când 2016 a fost un an mai productiv.
„Deci creștere față de trimestrul II este natural. Se întâmplă tot timpul acest lucru. Față de trimestrul III, 2015 este o explicație, și anume că anul tecut a fost secetă iar anul acesta roada e mai bună. Vrem nu vrem dar segmentul agricol depinde de producția agricolă care a fost mai bună, deci a înregistrat o creștere economică”, a declarat Gaibu.
Expertul a mai spus că și activitățile Zonelor Economice Libere și-au crescut capacitățile de producție însă acestea sunt nesemnificative dacă ne raportăm la majorarea PIB, anunțată de BNS.
„Se simte o creștere de producție în Zonele Economice Libere și aici vorbim de întreprindereile mari. Și în 2017 vor fi simțite efectele lor. Acest lucru poate fi apreciat pozitiv dar nu se datorează economiei naționale. Da, întradevăr Guvernul a creat anumite condiții pentru aceste întreprinderi, însă ele sunt investiții străine. Deci putem constata că creșterea producției la întreprinderile mari a fost un propulsor la creșterea economică, însă diferența principală se simte pe plan agricol”, a adăugat expertul.