FMI: Beneficiile Acordului Moldova - UE au fost influențate de factorii interni și externi
Gerry Rice, directorul Departamentului de comunicații (COM) al Fondului Monetar Internațional, susține că, în pofida declarațiilor făcute de președintele Igor Dodon la Bruxelles, FMI continuă în ritm normal implementarea Memorandumului cu Republica Moldova.
În cadrul unei conferințe de presă, Gerry Rice, a fost întrebat de un jurnalist al agenției ruse TASS, dacă declarațiile președintelui Igor Dodon, făcute la Bruxelles despre redirecționarea către un Acord cu Uniunea Eurasiatică, pot influența programul FMI cu R. Moldova, .
Oficialul FMI a menționat că, „aceasta este o chestiune clară, ce ține de cadrul regional în care se află țara și suveranitatea acesteia”.
„Noi am mai spus că integrarea economică este un factor important pentru creștere și prosperitate în multe țări. Acordul de Asociere Moldova-EU, la care vă referiți, este în vigoare pentru o perioadă relativ scurtă de timp. Cred că de la mijlocul anului 2014. Au fost o mulțime de factori diferiți care au un impact asupra economiei Moldovei, atât interni, cât și externi, care, cred eu, complică evaluarea beneficiilor acestui Acord. Cât desăre de partea cu FMI din întrebarea Dvs., spun, doar să reamintesc oamenilor, că FMI a aprobat un Acord cu Republica Moldova, în valoare de 178,7 milioane de dolari S.U.A., finanțat prin Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF). Și noi încă suntem la etapa de discuții a următorilor pași ai programului. Autoritățile din Moldova s-au angajat în realizarea programului de reformare economică susținut de FMI. Aici, vreau să fac doar o precizare, misiunea pentru prima evaluare, cum am menționat din cadrul programului, va fi în perioada 14-28 februarie. Misiunea va discuta cu autoritățile și va analiza implementarea programului”, a declarat Gerry Rice, Directorul Departamentului de Comunicații (COM), al Fondului Monetar Internațional
Așadar, din ceea ce spuneți nimic nu s-a schimbat?- a insistat juranalistul rus.
„Nu. Eu cred că trebuie să așteptăm ca misiunea să ajungă în teren și să mențină un dialog cu autoritățile și, desigur, ca de obicei, vom avea declarațiile”, a răspuns Gerry Rice.
Amintim că președintele Igor Dodon a declarat în cadrul întervederii sale cu președintele Consiliului European, Donald Tusk că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar putea fi denunţat ca urmare a unui eventual referendum sau a alegerilor parlamentare, totodată, șeful statului a menționat că pledează pentru lansarea negocierilor trilaterale Uniunea Europeană-Republica Moldova-Federația Rusă în problema comerţului.