Vitalie Vovc // Săptămâna în care am aflat cum combatem separatismul
Sunt 346 de zile de când armata putinistă a invadat țara vecină, Ucraina. Lupte crâncene se dau pentru orașul Bahmut, mai la nord de Soledar, pentru Avdiivka și pentru Uhledar. Orașele ucrainene continuă să fie bombardate în modul cel mai barbar posibil. O rachetă de tip Iskander K a lovit un imobil de locuit la Kramatorsk... 4 omorâți, 22 de răniți... Spre deosebire de racheta care a lovit imobilul din Dnipro (X22), Iskander K este o rachetă de tip nou, presupusă să fie de mare precizie. Alături de acel imobil nu era nicio țintă care ar fi putut justifica lovitura...
Perderile rușilor ar fi depășit deja 200.000 de oameni, dar nimic nu pare să-l oprească pe putin din elanul său morbid...
Să revenim însă în Republica Moldova!
MOLDOVA AMENINŢATĂ DIN NOU Dacă săptămâna trecută amenințări abia voalate au venit din partea mariei zaharova, zilele trecute amenințări, mult mai direct formulate, au venit chiar de la șeful ei direct – lavrov. Prostiile pe care le-a îndrugat lavrov sunt o diagnoză destul de exactă a discursului putinist de astăzi. Acest regim este irecuperabil dement.
Ministerul nostru de externe a răspuns amenințării, iar mai târziu ministrul Popescu a recunoscut că „neutralitatea” e doar o inscripție pe hârtie, inutilă fără armament. Are dreptate, numai că lucrurile stau și mai rău decât spune (bănuiesc că înțelege mai multe decât spune) Nicu Popescu: a apăra un teritoriu de doar 33 846 km² împotriva armatei unei țări de 143 mln de oameni cu rachete, tancuri și avioane, chiar dacă ai cele mai sofisticate arme, e imposibil în afara unei coaliții pe măsură.
2,6 MILIOANE Săptămâna trecută în presă a apărut o noutate oarecum stranie. Cică în Moldova ar locui doar 2.6 milioane de persoane. Știrea respectivă nu precizează dacă locuitorii Transnistriei sunt luați în calcul (dacă nu e minciună gogonată, atunci presupun că nu sunt). Imediat au apărut „analize” despre dezastrul demografic în RM. Întrebarea rămâne: de ce a apărut această știre acum? Vom afla. Toate devin evidente la un moment dat. Criza demografică nu este o noutate. Nici cifrele. Vă scriam despre asta și în 2017 (Pân-aici a mers ostaşul), și în 2019 (Un veac de singurătate)...
CUM COMBATEM SEPARATISMUL Proiectele de legi despre care vă vorbeam săptămâna trecută, referitoare la spionaj și la combaterea separatismului au fost votate de către parlament. Așteptăm urmările.
ÎNCEPĂTORI Ne integrăm în UE de ne scapără călcâiele! Raportul Comisiei Europene privind Republica Moldova ne califică drept „începători” la tocmai 12 capitole! La alte 17 domenii suntem la un „anumit nivel de pregătire” și doar la 3 – „Nivel moderat de pregătire”
AJUTOARE DE LA UE ȘI DE LA ROMÂNIA În pofida progreselor „strălucitoare” la capitolul IE, UE urmează să sporească asistența macroeconomică pentru R. Moldova până la suma de 295 milioane de euro. România, pe lângă toate ajutoarele deja acordate ne mai dă și lemne de foc, ca să nu înghețăm: 16 camioane cu lemn de foc vor fi destinate locuitorilor mai multor primării din raioanele Cantemir, Taraclia și Cahul. Ceva totuși nu funcționează în acest mecanism... O noutate bună: penru aderarea la UE pledează 53,5%, în timp ce pentru Uniunea Economică Eurasiatică – doar 23,8%. Dar pentru Unire se pronunță doar 36,2%, pe când 52,2% sunt împotrivă! Desigur ceea ce voi enunța în continuare ține de domeniul imposibilului, dar eu aș căuta o modalitatea ca ajutoarele acordate de UE și de România să ajungă doar la acei care sunt pro-Europeni sau pro-Unire.
Apropo, la acest subiect: președinta „Exodus Inițiative e.V” din Germania, Olga Parzany, spune că de-a lungul anilor pentru implementarea proiectelor în UTA Găgăuzia au fost alocate fonduri europene considerabile, care se cifrează la milioane de euro. „Putem confirma prin documente furtul și utilizarea necorespunzătoare a resurselor și a granturilor UE în Găgăuzia. De asemenea, putem dovedi îmbogățirea ilicită a conducerii Comitetului executiv”, a mai spus Olga Parzany. Se vedem ce va urma.
Acum vom trece în revistă avansările înregistrate pe fiecarele din axele trasate acum câteva săptămâni pentru a asigura securitatea cetățenilor formațiunii care se mai crede stat, Republica Moldova:
1. Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune „REN MOLDOVA” cu șase amenzi în sumă totală de 30 000 lei și cu o avertizare publică. 1500 de Euro. Atât.
2. Limba română și doar limba română
NEANT. Statul ameninţat de către rusia continuă să accepte acte oficiale în... limba rusă!
3. Interzicerea Mitropoliei Moldovei
NEANT. Dodon l-a felicitat pe kiril, acel care susţine şi binecuvântează războiul în Ucraina şi este şi şeful Mitropoliei Moldovei, cu ocazia aniversării întronării acestuia.
4. Ieșirea din toate structurile CSI
Parlamentul cel mai probabil îl va rechema pe Ion Lipciu din funcția de reprezentant al Legislativului Republicii Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI. Nu ştim dacă va fi desemnat un înlocuitor. În rest – NEANT.
5. Desovietizarea Republicii Moldova
NEANT
6. Interconecterea energetică cu spațiul european
În perioada 2014-2021, gaze naturale în valoare de 2 miliarde de lei „s-au pierdut” în rețea, conform auditului Curții de Conturi la Moldovagaz. 900 mln. au fost achitate de către consumatorii finali. „Unde-i meleardul?”, se întrebau unii...
În 2022, 57% din energia electrică (din totalul de 3,2 milioane MWh) a fost cumpărată de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan la un preţ de 1,19 lei/kWh. Dacă am fi pedanţi, am putea calcula cu destulă uşurinţă cu câţi bani anume a subvenţionat RM autorităţile separatiste de la Tiraspol.
Sunt curios, oare cum tratează acest fapt noua lege care combate separatismul?
Despe construcţia de linii de electricitate peste Prut nu am auzit nimic.
7. Aderarea la sancțiunile UE
NEANT