Alexandru Vakulovski // Cu fundul gol sub drapelul UE
Un tânăr din Antoneşti, după ce a lucrat mai mulţi ani în SUA, a pus pe picioare o afacere. A cumpărat o livadă de mere şi bazându-se pe subvenţiile de la stat, a cumpărat echipament pentru spălarea merelor şi frigidere pentru păstrarea lor. În primul reportaj în care l-am văzut atunci, tânărul agricultor părea fericit, pe deplin mulţumit că îşi realizează visul acasă.
Apoi am văzut alt reportaj TV, peste vreun an. Tânărul părea deja abătut, nu primise nici un ban promis de la stat. Când e vorba de bifat reforme şi de băgat în ochi europenilor – politicienii, împreună cu câteva camere de filmat şi cu promisiuni, se plimbă şi sunt foarte generoşi cu oamenii. Când e vorba însă ca subvenţiile de la stat să ajungă la oameni, atunci guvernanţii n-au nici o greaţă să taie din ele după cum au chef. Că şi tăiatul tot un fel de reformă e.
Din păcate acum asistăm la o luptă politică în care cei de la putere se ascund după drapelul Uniunii Europene. Nu e prima oară când asta fac politicienii moldoveni. Când le convine, sunt cei mai mari luptători pentru valorile şi principiile europene. Iar după ce câştigă alegerile – mai vorbim, ne mai gândim, ne mai şi răzgândim. Eu nu-i cred pe cei de la guvernare. Partea proastă e că nu-i cred nici pe cei din opoziţie. De altfel cred că ei beau ceai şi coniac împreună, se trag de urechi şi se joacă cu moţiuni de cenzură doar de dragul show-ului.
Astăzi, la şedinţa parlamentului unde a avut loc dezbaterea moţiunii de cenzură, nu a participat taman coaliţia din majoritatea parlamentară. Înţeleg că nu au chef să-i dea raportul lui Dodon. Pe Dodon probabil că nici nu-l prea interesează recuperarea miliardului din care au păpat şi socialiştii. Dar poate că agricultorii, profesorii, pensionarii – ar fi vrut să audă câte ceva despre miliardul furat, pe care guvernul Filip a hotărât că îl va achita statul. Acoperindu-se cu drapelul UE, politicienii moldoveni îşi imaginează că pot face orice.
Despre cum NU plătim noi miliardul furat: în urma rectificărilor la buget agricultorii au rămas fără subvenţii de la stat. Asta şi-a asumat guvernul. Din fondul de subvenţionare a agricultorilor, de 900 de milioane de lei, cu 500 s-au plătit datoriile de anul trecut, iar din cele 400 de milioane s-au mai tăiat jumătate „prin asumarea răspunderii guvernului Filip”. Majoritatea agricultorilor care se bazau pe subvenţii nu vor primi nimic. Afacerile lor se vor duce pe râpă. Are asta legătură cu miliardul furat? Păi sigur. Şi cine-i vinovat?