Și ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat! Marian Lupu, președintele PDM s-a retras din cursa electorală pentru Președinția Republicii Moldova și i-a lăsat locul ca și candidat unic al forțelor pro-europene Maiei Sandu. Probabil, și liderul PPEM, Iurie Leancă, își va anunța retragerea din cursă. Beneficiarul acestor voturi, devenit candidatul unic pro-european, Maia Sandu, a respins parțial susținerea încercând să se păstreze la distanță de Vladimir Plahotniuc în această fază, pentru a nu transforma turul doi al scrutinului într-unul pro/anti-oligarh sau pro/anti-stat captiv și a putea pasa responsabilitatea unei apropieri de Vladimir Plahotniuc cel puțin în egală măsură către Igor Dodon, acuzându-l că ar avea o înțelegere și ar fi negociat și fuziunea celor două partide, PSRM și PDM.

Candidatul PD, Marian Lupu a anunțat, în cadrul briefingului de presă ce marca retragerea din cursa electorală, care va avea primul tur duminică, 30 octombrie, că o va susține pe Maia Sandu. Președintele PD a îndemnat electoratul partidului pe care îl conduce, să sprijine candidatul care are cele mai multe șanse să-l învingă pe candidatul pro-rus Igor Dodon.

Am analizat în cadrul ședinței de astăzi ultimele date foarte proaspete care arată că acea mișcare de ultim moment cu desemnarea candidatului unic nu a dat rezultate scontate probabil și pentru că ea a fost făcută foarte târziu. O parte mare din electoratul PPDA a întărit de fapt nu dreapta ci stânga în special pe candidatul Partidului Nostru. Nici avansul Maiei Sandu nu este unul considerabil, procentele din sondaje rămân destul de apropiate între noi, în limita marjei de eroare, cu șanse relativ egale pentru ambii în turul doi. Candidatul care va ajunge în Turul II să fie unul pro-european. Iar candidatul PAS are cele mai mari șanse să-l învingă pe Igor Dodon. Avem rezultate la limită. Împreună cu colegii am decis să mă retrag din cursa electorală. Mesajul pe care îl transmit pentru electoratul PDM, este să sprijine candidatul care are șanse să-l învingă pe candidatul socialist”, a declarat Lupu.

Liderul PAS, Maia Sandu, a comentat decizia președintelui PDM, Marian Lupu, privind retragerea sa din cursa prezidențială, susținând că nu are nevoie de sprijinul din partea echipei PDM, iar retragerea lui Lupu înseamnă, de fapt, că liderul PSRM, Igor Dodon, este candidatul dorit de Vlad Plahotniuc. Într-o postare pe Facebook ea a scris că „PD a hotărît să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine”. „Circul continuă. Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cât de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înțelege”, a declarat Maia Sandu, o abordare nepotrivită și inedită a strategiei de campanie. În schimb președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a salutat retragerea competitorilor care au decis să dea voie candidatului unic al dreptei de opoziție să acceadă singur în competiția cu Igor Dodon.

PDM a motivat mișcarea prin interesul național al orientării pro-europene a Republicii Moldova, un gest salutar de altfel. Bătăliile interne la nivelul pro-europenilor sunt tradiționale, dar nimic nu se compară cu apariția în prim plan a Președintelui Republicii Moldova pro-rus, federalist și dispus să rupă acordul de asociere cu UE, cum a anunțat că o va face candidatul socialist pro-rus Igor Dodon.

Gestul de astăzi marchează o puternică schimbare în eșichierul electoral și dă imboldul unui trend de coagulare a forțelor pro-europene în turul doi. Mai mult, mișcarea cu impact emoțional major, și capacitate de antrenare a unei speranțe pentru public, însă până în turul doi este suficient timp pentru ca o asemenea mișcare să fie echilibrată, prin reașezarea lui Andrei Năstase, candidatul PPDA, primul care a renunțat la cursă dar care nu a sprijinit-o real pe Maia Sandu, și a lui Dimitri Ciubașenco, Candidatul Partidului Nostru, pro-rus, în spatele lui Igor Dodon. Bătălia pentru președinția Republicii Moldova și pentru drumul său European încă se duce.

Pentru conformitate, iată și editorialul pregătit din timp  pentru a întâmpina finalul de săptămână electorală la Chișinău:

Scandal monstru la Kiev: Dodon a aruncat în aer relațiile cu ambii vecini ai Republicii Moldova

Igor Dodon, candidatul socialist la Președinția Republicii Moldova, nu s-a dezmințit și a ținut să arate tuturor cetățenilor care vor ieși la vot pe 30 octombrie la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale directe, că apără interesele Federației Ruse și că aruncă în aer toate relațiile statului al cărui președinte vrea să fie cu vecinii săi. Deja Igor Dodon a devenit persona non grata în relația cu România, odată ce a afirmat că dorește reorientarea Republicii Moldova către Rusia și federalizarea statului cu raioanele de răsărit aflate sub ocupație rusă. Mai nou, a ținut să arată că rupe relațiile și cu celălalt vecin al statului, Ucraina.

Într-o dezbatere la postul de televiziune RTR Moldova - aparținând televiziunii naționale ruse - Igor Dodon a susținut că Crimeea aparține Federației Ruse. "Întrebarea asupra căreia telespectatorul nostru Andrey Bashtannik insistă este o problemă de primă importanță pentru el – cui aparține Crimeea?" l-a întrebat prezentatorul pe Dodon. "Federației Ruse," a susținut Dodon. "Adică vreți să spuneți… " a intervenit prezentatorul pentru a cere precizări. "M-ați auzit", a răspuns Dodon întrerupându-l pe reporter.

Chestiunea apartenenței Crimeei la Ucraina nu este importantă numai pentru Ucraina, dar e de importanță crucială pentru întreaga lume, care apără regulile dreptului internațional, respectiv suveranitatea, integritatea teritorială și independența statelor, care respinge revizionismul și intervenționismul unilateral al Rusiei pentru “apărarea rușilor, rusofonilor și compatrioților”, element pentru care Moscova și-a asumat drepturi unilaterale asupra teritoriilor locuite de aceștia.

Mai grav, abordarea afectează direct și Republica Moldova și are titlu de precedent, mai ales că vorbim despre un stat care are și el un conflict pe teritoriul său, construit artificial de către Rusia prin prezența trupelor sale pe teritoriul raioanelor din estul Republicii Moldova și prin susținerea separatismului. Dacă Dodon ar ajunge președintele Republicii Moldova, această abordare e suicidală și în raport cu orice partener occidental, dar chiar și față de statele din CSI.

Deja relațiile lui Igor Dodon cu România ar fi tensionate odată ce dorește o reorientare a direcției strategice a Republicii Moldova și denunțarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. O situație fără precedent, după eforturile depuse în a ajunge pe drumul European, a face reforme, a adopta legi și a realiza construcția instituțională pe model european. În plus, Republica Moldova a primit ajutoare nerambursabile și un ajutor rambursabil de la România, prima tranșă ajungând deja la Chișinău, dar și susținere pentru proiectele de interconectare energetică pe gaz și current electric. Toate în condițiile menținerii drumului european al Republicii Moldova, obiectiv strategic menționat de către România în toate documentele sale strategice. Reorientarea strategică ar anula toate aceste acorduri.

Practic, votarea lui Igor Dodon înseamnă izolarea Republicii Moldova între România și Ucraina, singurii săi doi vecini. Dacă până la această oră erau dubii în legătură cu modul în care va reacționa Dodon după alegeri, dacă va mai recunoaște sau nu programul, afirmând că trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor, acum candidatul socialiștilor a fost explicit și a marcat această perspectivă fără drept de apel, fără posibilitate de a mai avea vreo revenire, fiind pronunțată în plină campanie electorală și aflându-se nu numai în propriul program electoral, dar fiind și reîntărită în emisiunea de la filiala televiziunii de stat ruse la Chișinău.