În cadrul Congresului Extraordinar al PSRM, delegații au adoptat o rezoluție privind pașii care urmează să fie realizați de conducerea partidului, începând cu anul 2017. Documentul evită pe deplin raportarea la interesul național al Republicii Moldova sau la documentele definitorii ale Statului Republica Moldova – Declarația de Independență, Constituția Republicii Moldova, Legea statutului special al raioanelor din Răsăritul Republicii Moldova și Legea pentru opțiunea europeană a Republicii Moldova. Legi votate, în unanimitate, de Parlament, în 2005, când preşedinte era comunistul Vladimir Voronin.

După ce afirmă susținerea pentru proaspăt alesul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și-i mulțumesc, membrii Congresului au votat câteva rezoluții relevante, care merită urmărite.

Câștigarea puterii politice și alegeri anticipate în 2017

„Pentru realizarea plenară a documentelor de program ale Partidului, a Programului de dezvoltare al ţării, a Concepţiei de federalizare a Moldovei şi a altor documente fundamentale, socialiştii consideră oportun declanşarea, în cel mai scurt timp, a alegerilor parlamentare anticipate. PSRM declară că nu va colabora cu actualul regim oligarhic şi nu va forma coaliţii cu actualele partide de la guvernare. PSRM va depune toate eforturile pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc în anul 2017 şi va face tot posibilul pentru a învinge în ele, pentru a forma conducerea noului Parlament şi a noului Guvern al ţării.”

„Dezoligarhizarea” Republicii Moldova

„PSRM reconfirmă cursul spre dezoligarhizarea Moldovei. Noi ne pronunţăm pentru revizuirea rezultatelor privatizării ilegale, pentru naţionalizarea averilor obţinute în mod fraudulos, repunerea în posesia statului a Aeroportului Internaţional Chişinău şi a Băncii de Economii. Ne pronunţăm pentru aplicarea principiului de «prezumţie de corupere» în raport cu funcţionarii publici şi lustraţia funcţionarilor acuzaţi de corupţie. Restituirea miliardelor nu trebuie să fie o obligaţie a cetăţenilor, ci a criminalilor de stat, care au comis «furtul secolului».

PSRM condamnă tergiversarea intenţionată a validării rezultatelor alegerilor prezidențiale și a intrării în funcția de Președinte al ţării a d-lui Igor Dodon, făcută pentru a săvârşi acţiuni antistatale şi a aproba mai multe legi antisociale, printre care cele cu privire la majorarea vârstei de pensionare, creșterea tarifelor la serviciile comunale, numirea procurorului general, deschiderea oficiului  NATO. PSRM va depune toate eforturile şi va utiliza toate pârghiile pentru a anula aceste legi.

Interzicerea unionismului și a Istoriei românilor

PSRM se declară un susţinător al statalităţii Republicii Moldova, cere interzicerea ideologiei unionismului şi a organizaţiilor care se pronunţă pentru lichidarea statalităţii moldoveneşti. PSRM susţine reintroducerea în curricula şcolară a disciplinei „Istoria Moldovei”. PSRM sprijină ferm cursul spre neutralitatea Moldovei.

Redeschiderea cutiei „Pactului de Stabilitate”

În 2003, la începutul mandatului său, Vladimir Voronin a cerut crearea unui pact de stabilitate și obținerea unor garanții pentru neutralitatea Republicii Moldova. Acum PSRM vine cu noi pretenții de aceeași natură, doar garanții sunt schimbați: mai întâi Rusia, apoi SUA, UE și China. O formulă de cvadrilaterală. În care Rusia și China ar echilibra SUA și UE. Nici măcar formatul membrilor Consiliului de Securitate al ONU, din varianta Pactului de la Budapesta, 1994, de integrare a Ucrainei în Tratatul de neproliferare nucleară, cedarea armamentului nuclear către Rusia contra garanțiilor de suveranitate, independență și integritate teritorială. Am văzut impactul și validitatea unor asemenea garanții atunci când ciuntirea teritorială o face unul dintre semnatari.

Documentul și principiul este o completă utopie, nu mai spunem că e vorba despre un document inutil, care și-a demonstrat deja irelevanța în alte cazuri. Să ceri ca marile puteri să vină la tine la picior să-ți garanteze neutralitatea ta clamată constituţional e o abordare nerealistă, visătoare, chiar dacă inspirată din nou de Moscova. În relațiile internaționale, asemenea garanții costă, și costă major. Plus că neutralitatea e un principiu depășit într-o lume în care confruntarea de falie se precizează, cu atât mai mult cu cât statul în cauză se află amplasat geografic între blocuri militare și politice.

Rezoluția mai spune că „PSRM îl susţine pe Preşedintele Moldovei în intenţiile acestuia de a obţine semnarea, cu participarea Rusiei, SUA, UE şi Chinei, a unui Pact multilateral privind garantarea statutului de neutralitate al Moldovei. PSRM se pronunţă categoric împotriva prezenţei NATO sub orice formă  pe teritoriul Republicii Moldova.”

Neutralitate dar integrare în Uniunea Euro-Asiatică

PSRM vrea să schimbe vectorul strategic al Republicii Moldova și să redirecționeze toată formula economică și comercială spre Est, spre structurile de integrare ale Moscovei, după ce dorește ruperea Acordului de Asociere cu UE.  Documentul menționează:

„PSRM este adeptul aderării Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică şi denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. PSRM consideră că doar în componenţa UEEA este posibilă revenirea integrală a produselor moldoveneşti pe piaţa euroasiatică, pot fi încheiate acorduri privind preţurile la gaze pe termen lung pentru Moldova şi pot fi obţinute garanţii pentru aflarea migranţilor muncitori moldoveni pe teritoriul Rusiei şi altor ţări UEEA. Doar în cadrul UEEA este posibilă restabilirea legăturilor economice, relansarea industriei Moldovei şi crearea a zeci de mii de locuri de muncă bine plătite pe teritoriul ţării noastre.”

„Începînd cu anul 2017, partidul va iniţia proiecte şi programe comune cu oraşele şi regiunile din alte ţări, în primul rînd din Federaţia Rusă şi ţările spaţiului euroasiatic.”

Federalizarea Republicii Moldova, pe ambele maluri, și respingerea județelor

Documentul mai precizează faptul că „PSRM se pronunţă împotriva «reformei administrativ-teritoriale» devastatoare, care prevede lichidarea raioanelor şi revenirea la judeţe.”    

Pe de altă parte, „PSRM susţine cursul de creare a unui stat democratic federativ pe ambele maluri ale Nistrului.” Opțiunea este unică și contrară tuturor proiectelor și strategiilor de integrare ale Republicii Moldova și validează federalizarea și transnistrizarea în stânga Prutului, respectiv introducerea unor formule de suveranitate limitată pentru statul din stânga Prutului.

Hotărârea Congresului mai stabilește că „PSRM este unicul partid care dispune de un plan concret de reintegrare a ţării şi edificare a unui stat comun pe ambele maluri ale Nistrului”.  Mai mult, se revine la proiectul Primakov 1997, al preexistenței a două entități politice care realizează „statul comun”: „Partidul va pune accent pe colaborarea cu politicienii şi societatea civilă din Transnistria în cadrul proiectului «Două maluri – spaţiu unic», care va lua start la începutul anului 2017.” Acest lucru prevede recunoașterea, într-o formulă a preexistenței „partenerului Transnistria” pentru a avea cu cine să semnezi constituirea acestui stat comun.

Toate aceste rezoluții intră în coliziune directă cu tot ceea ce a făcut Republica Moldova în toată perioada independenței. În plus, creează o falie cu actuala majoritate parlamentară și actualul Guvern. Mai mult, pretenția de a genera alegeri anticipate în 2017 devine o problemă majoră de constituționalitate și proces, odată ce există majoritate parlamentară și guvern stabil. Opțiunea PSRM subliniază încă o dată nevoia constituirii forțelor unite ale dreptei pro-europene, iar mișcarea coerentă a Maiei Sandu este obligatorie deja pentru a rebalansa opțiunea pro-occidentală, pro-europeană a Republicii Moldova.