Am decis să scriu ultimul editorial pe această temă, pentru simplul motiv că nu merită. Trebuie ignorat pentru că se dovedește un Jirinovski al Republicii Moldova, un Rogozin de pe Bîc, un om politic eșuat în showman făcător de știri. Ba mai mult, cred că o alianță a mass media pentru ignorarea lui totală, pentru izolarea în irelevanță și izolare ar fi binevenită. Asta până instituțiile statului rezolvă problema închiderii sale în mandatul pentru care a candidat. Și până capătă ceva bun simț, ceva mai multă bună creștere și mai pierde din tupeu. Oricum dovedește că nu știe să gestioneze intrarea în funcție și nici accesul la putere și reprezentativitate. Ignore, ignore, ignore... și reject!

Hiperactivism, voluntarism excesiv, avem un Președinte al Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, parcă băgat în priză și care se agită inutil ca o muscă fără cap. Nemulțumit de spațiul de atribuții rezervat de către actuala Constituție a Republicii Moldova, Dodon nu știe cum să o distrugă, să o schimbe și să-și facă loc egoului imens de aici, de la Chișnău până la ...Moscova. Nici nu are o lună de la preluarea mandatului și deja a pus nervii tuturor pe bigudiuri doar ca să se bage în seamă, să arate că există și să-și aroge atribuții care nu-i revin.

Până să schimbe Constituția Republicii Moldova, până să facă referendum, până să dizolve Parlamentul, până să mătrășească toți românii din Republica Moldova și vreo jumătate din populația care nu l-a votat, până să scoată unionismul în afara legii și să revoce drepturile omului în stânga Prutului, nu ar trebui, în calitatea sa de Președinte la Chișinău să respecte legea? Să respecte Constituția? Constituția asta după care a fost ales și pe care a jurat, nu alta. Și instituțiile statului, dacă Republica Moldova se vrea stat serios, nu ar trebui să-l aducă la rațiune, în limitele mandatului, cu riscul de a recurge și la demiterea sa din funcție? Sau costurile pe seama sa nu sunt suficient de importante la Chișinău? Nu e nevoie de suficiente drumuri, eforturi, comunicări pentru a calma temerile generale și a reafirma pozițiile majorității și ale Guvernului, ale statului Republica Moldova față de partenerii externi?

Ei bine, până să caute soluții la juriștii săi, Domnul Dodon ar trebui să știe că orice modificare a Constituției NU I SE APLICĂ! Să caute manualul de anul I la drept și să afle că acolo scrie despre principiul ne-retroactivității legii! Cu excepția legii penale, acolo unde se aplică oricărui inculpat legea cea mai favorabilă, în dreptul civil și administrativ, în dreptul constituțional, domnește neretroactivitatea legii! Asta dacă va găsi un canal legal și constituțional prin care să ceară referendum, să crească prerogativele funcției de Președinte și să treacă printr-un vot popular referendumul(pe care îl va pierde chiar dacă aduce toți votanții din Transnistria și Rusia cu avioane charter la Chișinău!).

Neretroactivitatea legii, domnule Dodon, înseamnă că orice modificare constituțională a funcției va fi valabilă - dacă prin absurd a înnebunit toată Republica Moldova să-ți dea viitorul și statul să-l faci arșice – pentru VIITORUL PREȘEDINTE al Republicii Moldova! Nu ție! Actualul Președinte nu poate conduce statul Republica Moldova decât pe baza legilor și a Constituției existente, pe baza căreia a fost ales! Și pe care a jurat să o apere! A, și ca să nu uit: respectând Declarația de Independență a Republicii Moldova, Constituția Republicii Moldova și mai ales legislația și atribuțiile în vigoare, și mai ales Curtea Constituțională ca instituție a supremă a statului de drept și Hotărârile sale. Curtea Constituțională e cea care te va judeca pentru încălcarea Constituției (a făcut-o deja în materie de desemnare a miniștrilor) și care va decide motivele pentru demiterea Președintelui pe baza încălcării Constituției Republicii Moldova.

În rest, cred că a curs prea multă cerneală pentru Igor Dodon, un politician care se dovedește că a ajuns din greșeală și cu prea multă lejeritate președinte al Republicii Moldova, a cărui lejeritate în abordările publice îl descalifică și care consideră că are atribuții prea mici ca cel mai înalt funcționar în serviciul unui stat a cărui Constituție o încalcă, cu votul cetățenilor cărora nu le respectă drepturile, aspirațiile și trecutul. Cu certitudine, a reușit să piardă masiv sprijin public. Aștept ultimele sondaje care să mă și confirme de câtă susținere mai are parte actualul încă președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.