Iulian CHIFU // Reunirea dreptei europene de opoziție: Decantarea profesionistă în Clanul politic al Maiei Sandu
Am trăit în această săptămână, la început de martie, și evenimentul reunirii dreptei europene de opoziție, respectiv a clanului politic al Maiei Sandu. Spun clan politic pentru că vorbim despre o suită de partide și formațiuni politice dar și personalități individuale și profesioniști armonizați în același vehicul politic. Am văzut ca Maia Sandu, președintele PAS, Andrei Nastase, Presedintele PPDA, Viorel Cibotaru, președintele PLDM, pot din nou să stea împreună și să acționeze solidar cum au făcut-o în campania prezidențială.
Mai îmbucurătoare nu e renașterea unității dreptei pro-europene de opoziție, ci, aș spune eu, faptul că abordarea și tema aleasă sunt cele care fac diferența. Nu mai e vorba despre mici înțepături, jucărioare sau păreri, nici despre opțiuni cu mai mică relevanță, ci despre o temă fundamentală pentru Republica Moldova: conflictul separatist nistrean. Tot extrem de interesantă e asocierea lui Oazu Nantoi, probabil cel mai profund, cel mai cunoscător și mai cunoscut analist pe tema separatismului nistrean. Și mai plastic, mai șfichiuitor, omul pe care nu-l poți evita pe domeniul acesta.
Revenind la combinația opoziția pro-europeană de dreapta-personalități recunoscute pe un domeniu profesional, mi se pare acest pas un câștig substanțial. Iată că opoziția adună alături aceste personalități, se raportează la ele și cunoașterea lor și ele în sine girează temele substanțiale și constructul politic ce ar fi capabil să ducă la îndeplinire politicile publice în materie. O combinație simbiotică ce se poate decanta într-o vocație de aducere în prim plan și în spațiul politicilor publice a unor profesioniști consacrați și a unor teme cu adevărat importante.
De salutat tema și prin prisma faptului că este lansată chiar în ajunul împlinirii a 25 de ani de la începerea conflictului separatist de pe Nistru. Și întâietatea temei este relevantă și bine aleasă, e puternică și de impact – iar acest fapt e validat de preluarea ei ulterior, de către terți, reprezentanți ai altor partide, deopotrivă ai partidelor de la guvernare și a celor din opoziție. E de asemenea interesant de remarcat, pentru că marchează identități și poziționări ale actorilor politici în Republica Moldova, creând și consolidând o putere asumat por-europeană, o opoziție de stânga pro-rusă, dar cu Președinte în funcție, și opoziția pro-europeană. Așa se detașează, firește, și marile deosebiri ale Clanului politic Maia Sandu de Dodon, de PSRM, de Zinaida Greceanâi.
Devine important ca opoziția să părăsească temele mici, frivole sau schimburi de replici de tip minor și să facă saltul în spațiul mult mai concret al tematicii și agendei grele, profunde, adânci, cu teme complicate, iar abordarea să fie cumpănită și serioasă și să formuleze analiză reală și pertinentă, dar și politici și alternative. Transnistria, separatismul, soarta și perspectiva liberei circulații peste Nistru devin de primă importanță și se anunță ca o expresie a adecvării la calendar și moment și privește direct și preocupă un număr mare de cetățeni, contribuabili și votanți din Republica Moldova.
Abordarea e salutară și merită remarcată, chiar dacă așteptăm ca Clanul politic Maia Sandu să dobândească mai multă substanță, posturi de referință și o structurare ideatică pe care o așteptăm demult. Poate copilăria democrației de pe Bîc s-a încheiat și altă formulă pragmatică domină agenda, chiar dacă baza ideologică a conglomeratului de partide se lasă încă așteptată, ca și proiectul și viziunea liderului dreptei pro-europene de opoziție, Maia Sandu, despre perspectiva structurării și dezvoltării propriului proiect politic cu iz federal și mai mulți lideri. Dar semnalul e încurajator și așteptăm ca și componenta clară a proiectului eșafodajului de opoziție, cu relevanță majoră în viața de zi cu zi a oamenilor, să se poată afirma în spațiul public fără restriști și cu impactul pe care îl merită. Antagonizând proiectele federalizării Dodon și pe cele utopice și nerealiste, sancționând absențele reacțiilor și acțiunilor puterii, noua structură politică poate deveni referențial, competitor și partener demn de respect. Însă până la asumare de poziții și decizii grele în timp real, Maia Sandu mai are ceva drum de parcurs. Mai are până la maturizarea politică, lipsește experiența dar liderul dreptei de opoziție beneficiază și de oportunitățile vârstei. Dacă va ști sa gestioneze, să conducă, să împartă roluri și să -și facă gruparea politică largă să acționeze unitar și coeziv, Maia Sandu poate continua să crească și să se afirme ca lider viabil și de perspectivă al Republicii Moldova.