DESCHIDE.MD // Revista mass-media ruse din 22 septembrie 2016
POLITICĂ
Secretarul general al NATO nu învinuieşte pe nimeni de atacurile aeriene asupra convoiului umanitar din Siria
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO a declarat că nu este înclinat să acuze pe nimeni de loviturile aeriene asupra convoiului umanitar al NATO în Siria, informează KOMMERSANT.
Potrivit afirmaţiilor sale, înainte de a acuza, trebuie acumulate fapte. Stoltenberg a menţionat, de asemenea, utilitatea întrevederii cu ministrul rus şi a comunicat că părţile au ajuns la acordul de a continua dialogul privind ameliorarea transparenţei în sfera militară, transmite LIFE.
Biden a prevenit Kievul despre dorinţa UE de a anula sancţiunile împotriva Rusiei
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a prevenit autorităţile ucrainene cu privire la necesitatea de a îndeplini reformele economice şi politice promise; în caz contrar, Kievul, potrivit afirmaţiilor sale, poate devenit martorul faptului că UE renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei, informează RIA NOVOSTI cu referire la REUTERS.
„Noi ştim că dacă ei [ucrainenii] îi vor da UE un motiv, există cel puţin cinci ţări [ale Uniunii Europene] care chiar acum sunt gata să spună: „noi vrem să ieşim din sancţiunile împotriva Moscovei”, îl citează LENTA pe Biden.
Potrivit afirmaţiilor vicepreşedintelui, din anul 2014 el cheltuieşte zilnic câte două, trei ore pentru convorbiri la telefon cu conducerea ucraineană, chemând hotărât la implementarea reformelor şi exercitând, de asemenea, presiuni asupra Germaniei, Franţei şi Italiei, cu scopul de a menţine sancţiunile antiruse, transmite RBK.
„În Europa, mulţi se gândesc instinctiv: «Până [Poroşenko] să devină preşedinte, asta oricum apaţiunea Rusiei. Rusia îşi are acolo propria marionetă. Atunci care-i dracului diferenţa? De ce ne obligaţi să menţinem aceste sancţiuni”, îi citează MEDUZA pe Biden.
Roldughin: paza lui Obama nu se decide să-l lase unul la unu cu Putin
Violoncelistul Serghei Roldughin, prietenul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, le-a dezvăluit jurnaliştilor un „secret” cu privire la preşedintele SUA, Barack Obama, informează RIA NOVOSTI.
Vorbind despre calităţile de lider ale lui Putin, Roldughin a declarat că paza de corp a preşedintelui SUA nu se decide să-i lase pe liderii celor două ţări unul cu celălalt, transmite RBK.
În primăvara anului 2016, numele lui Roldughin a apărut în „arhivele panameze”, jurnaliştii i-au găsit muzicianului 2 miliarde de dolari în offshore-uri, reaminteşte SLON.
Dmitri Medvedev va preda mandatul de deputat
Primul ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev, poate transmite mandatul de deputat redactorului-şef al MK-BUREATIA, Nikolai Buduev, a declarat pentru TASS o sursă din CEC.
În regiunea Saratov mai bine de 100 de sectoare electorale au dat unul şi acelaşi rezultata pentru RUSIA UNITĂ
Regiunea Saratov e singura din Rusia, unde mai bine de 100 de sectoare electorale au dat un rezultat absolut identic – 62,2% – pentru partidul puterii, informează SLON cu referire la datele specialistului în materie de geografie electorală, Alexandr Kireev.
Kireev a presupus că rezultatul Rusiei Unite a fost ajustat la 40% din numărul total al alegătorilor din sector. Şi cum nu s-au prezentat toţi, au rezultat în final circa 60%, transmite DOJDI.
Ccomisia electorală regională a explicat identitatea rezultatelor printr-o „coincidenţă matematică”, informează MEDUZA.
Serghei Narîşkin va conduce Servicul de Informaţii Externe
Preşedintele FR, Vladimir Putin, i-a propus spicherului Dumei de Stat de legislatura a VI-a, Serghei Narîşkin, să conducă Serviciul de Informaţii Externe, a comunicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, informează MEDUZA.
Decretul cu privire la numirea lui Narîşkin va fi semnat în timpul cel mai apropiat.
După alegerile în Duma de Stat, din 18 septebmrie, el a declarat că „nu intenţionează să predea mandatul”.
ECONOMIE
Sursă: cererea pentru euro-obligaţiunile Rusiei a depăşit 6 miliarde de dolari
Rusia va duce la capăt amplasarea obligaţiunilor scadente în anul 2026, în valoare de 1,25 miliarde de dolari, a comunicat pentru INTERFAX o sursă din cercurile bancare.
Valoarea de referinţă a preţului constituie 106% din valoarea nominală, ceea ce corespunde unui venit de 3,99% pe an.
Sigurul organizator este VTV Capital.
Cererea pentru euro-obligaţiile ruseşti a depăşit 6 miliarde de dolari, informează RIA NOVOSTI cu referire la cercurile bancare.
https://ria.ru/economy/20160922/1477615789.html
Ministerul Dezvoltării Economice a înrăutăţit prognoza pentru anul 2019
Stagnarea economiei, continuarea politicii de sancţiuni şi îngheţarea salariilor funcţionarilor publici – acest pronostic al Ministerului Dezvoltării Economice a fost propus pentru bugetul ţării în următorii trei ani, scrie GAZETA.RU. Doar cea mai optimistă variantă, în condiţiile unui preţ la petrol de mai bine de 55 de dolari per baril, propune o creştere în anul 2019, precum şi o scurgere de nivel zero a capitalului.
Conform noilor date, inflaţia, chiar în anul 2019, nu se va micşora până la nivelul-ţintă de 4% şi va constitui 4,1%. Prognoza volumului PIB în anul 2019, în loc de 101,5 trilioane de ruble (circa 1,6 miliarde de dolari), se aşteaptă să fie de 98,5 trilioane (circa 1,5 miliarde de dolari), informează EHO MOSCVÎ.
Medvedev a făcut cunoscute metodele inaceptabile de luptă cu criza
Autorităţile ruse nu intenţionează să lupte împotriva crizei pe calea reglementării drastice a economiei şi a reîntoarceii la planificarea sovietică, a promis primul ministru Dmitri Medvedev în articolul său pentru revista VOPROSÎ ECONOMIKI, transmite EHO MOSCVÎ.
Medvedev s-a referit la viitor, scrie MEDUZA.
„Reformele trebuie implementate în permanenţă. Cheia lor sunt substituţiile de import. Afacerile trebuie să se dezvolte, iar statul – să lucreze mai bine. Trebuie ajutaţi cei care au nevoie. Învăţămîntul şi medicina trebuie dezvoltate. Şi încă şi la pensii trebuie să ne gândim, e o chestiune extrem de complicată”, relatează publicaţia.
SOCIETATE
Comitetul de Anchetă va transmite Ţărilor de Jos datele privind catastrofa Boeing-ului МН17
Comitetul de Anchetă al Rusiei intenţionează să transmită autorităţilor din Olanda datele privind catastrofa avionului malaesian Boeing рейса МН17 în sud-estul Ucrainei, în anul 2014, informează NEWSRU cu referire la sursa citată.
Datele primare ale radarului privind situaţia aeriană la 17 iulie 2014 în regiunea prăbuşirii rutei MH17 au fost prezentate de producătorul complexelor „BUK”, cu a căror rachetă a fost lovit avionul, informează EHO MOSCVÎ.
Potrivit RUSSIATODAY, controlul a depistat o informaţie de arhivă, care poate interesa ancheta. Anchetatorii au primit datele într-o formă neprelucrată.
Putin a intrat în topul celor mai influenţi 50 de oameni, conform versiunii BLOOMBERG
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns pentru prima dată în ratingul celor mai influenţi 50 de oameni ai lumii, conform versiunii agenţiei BLOOMBERG, informează VEDOMOSTI. El a ocupat cel de-al 30-lea loc.
„Putin nu manifestă o îngrijorare specială în legătură cu sancţiunile şi preţurile mondiale mici la petrol. Lumea aşteaptă ce va face mai departe preşedintele Rusiei, temându-se un pic de influenţa pe care o poate exercita asupra petrolului, statelor limitrofe ale Europei de Est, ţărilor din Orientul Apropiat şi, posibil, chiar aspra alegerilor preşedintelui SUA”, citează KOMMERSANT agenţia.
Primul loc în rating l-a ocupat primul ministru al Marii Britanii, Theresa May. Pe locul al doilea este candidatul la funcţia de preşedinte al SUA din partea Partidului Republican, Donald Trump, pe cel de-al treilea – concurentul său din partea Partidului Democrat, Hillary Clinton, transmite SLON.
Un fost senator este suspectat de escrocherie în valoare de 220 de milioane de dolari
Fostul senator din partea Ciuvaşiei şi proprietarul grupului „Sintez”, Leonid Lebedev, a devenit figurant într-un dosar penal, a relatat pentru VEDOMOSTI o sursă apropiată de una dintre părţile implicate în anchetă.
Ancheta îl suspectează de furtul a 220 de milioane de dolari din „Compania teritorială generatoare Nr. 2”, unde Lebedev este acţionar majoritar, informează FORBES.
Avocatul Alexei Grebenskoi a comunicat pentru RBK că Lebedev nu se află în Rusia. Potrivit afirmaţiilor sale, fostul senator locuieşte deja de mai bine de o jumătate de an peste hotare şi acest fapt nu este nicidecum legat de urmărirea penală.
Avocatul lui Levedev menţionează că „Lonicera Participation Corp” are un raport cu grupul „Renova”, subordonat lui Victor Vekselberg, cu care clientul său se judecă în SUA, informează INTERFAX.
MOLDOVA
Tusk: Acordul cu FMI este important atât pentru Moldova, cât şi pentru UE
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk le-a cerut autorităţilor din Moldova să facă paşi înainte în ceea ce priveşte implementarea reformelor, inclusiv în sectorul bancar, pentru a reîntoarce încrederea partenerilor străini, precum şi a cetăţenilor în instituţiile de stat, informează NEWS@MAIL, cu referire la NOI.MD.
El a adăugat că semnarea acordului cu FMI este importantă atât pentru Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană.
Bulgaria va investi în sectorul IT al Republicii Moldova
Bulgaria este gata să facă în Moldova investiţii în diferite sfere, precum sfera tehnologiilor informaţionale, a construcţiei, energeticii, informează ITARTASS-SIB.RU. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, în cadrul întrevederii cu primul ministru al Moldovei, Pavel Filip, în marja Adunării Generale a ONU.
Preşedintele Parlamentului pleacă în SUA
Săptămâna viitoare, spicherul Andirian Candu va pleca într-o vizită în SUA. Oficial, deocamdată vizita nu a fost anunţată. Unul dintre interlocutorii NM a relatat că, la Washington, Candu se poate întâlni cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
Încă doi candidaţi au depus listele la CEC
Astăzi, candidatul PAS, Maia Sandu, a depus la Comisia Electorală Centrală listele de susţinere a candidaturii sale la funcţia de preşedinte. Înainteea ei, astăzi, la CEC a depus listele cu semnături candidatul Partidului Nostru la funcţia de preşedinte, Dmitri Ciubaşenko, informează NM.
Dosarul spălării celor 20 de miliarde de dolari: 13 judecători şi trei executori judecătoreşti sunt arestaţi pentru 30 de zile
13 judecători şi trei executori judecătoreşti, reţinuţi în dosarul de complicitate la spălarea a 20 de miliarde de dolari, au fost arestaţi preventiv, joi, a comunicat Centrul Naţional Anticorupţie. Soarta a încă trei judecători va fi decisă mâine.
Şeful MAE al Abhaziei a demisionat din cauza refuzului de a merge în Transnistria
Ministrul Afacerilor Externe al Abhaziei, Veaceslav Cirikba a depus, miercuri, o cerere de demisie. Cererea este legată de refuzul ministrului de a pleca în Transnistria la sărbătorirea Zilei Republicii, transmite INTERFAX.
Cirikba şi-a explicat poziţia prin faptul că, în cazul deportării sale de către partea moldovenească, el poate să aibă probleme la intrarea în Europa.
Transnistria pledează pentru reluarea exerciţiilor comune ale pacificatorilor
Transnistria le-a cerut, în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control, colegilor moldoveni să reia practica desfăşurării exerciţiilor Forţelor comune de pacificare.
În afară de asta, în cadrul şedinţei a fost abordată tema desfăşurării exerciţiilor la care iau parte militarii din Moldova, România şi SUA în apropiere nemijlocită şi chiar în însăşi Zona de Securitate.
Va putea oare Rogozin să influenţeze situaţia preelectorală în autoproclamata republică nistreană
În cadrul vizitei vicepremierului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, în Moldova, fiecare parte îşi va promova propriile interese. O asemenea concluzie rezultă din materialul publicate de NEZAVISIMAIA GAZETA care scrie că Republica Moldova este interesată, întâi de toate, de anularea embargoului economic asupra producţiei sale agricole.
Publicaţia menţionează că părţile vor continua munca asupra foii de parcurs şi se vor strădui să le aducă spre un document comun şi bine echilibrat.
La rândul său, interesele Moscovei privesc Transnistria şi condiţiile aflării pe teritoriul regiunii a pacificatorilor ruşi, precum şi a Grupului operativ al militarilor ruşi, menţionează ziarul.
În autoproclamata republică nistreană urmează alegerile prezidenţiale, între concurenţi are loc o confruntare serioasă. De altfel, experţii solicitaţi de NG nu considereă că Rogozin va încerca să se amestece şi să influenţeze situaţia sau să schimbe ceva. Se menţionează că linia candidaţilor principali – a actualului lider Evgheni Şevciuk şi a preşedintelui Consiliului Suprem, Vadim Krasnoselski – conţine divergenţe interne, iar politica externă – orientată, în ambele cazuri, spre Federaţia Rusă – nu este modificată.