Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, și-a cerut scuze pentru tentativa de lovitură de stat din Muntenegru.

Acest lucru îl afirmă publicația The Guardian, citând surse anonime, apropiate de guvernului sârb. Interlocutorul publicației a menționat că, potrivit lui Patrușev, grupul subversiv a acționat de sine stătător, fără acordul Kremlinului, scrie Echo Moskvî.

După vizita secretarului Consiliului de Securitate la Belgrad, rușii implicați în tentativa de lovitură de stat au fost deportați din Serbia. La momentul reținerii, la aceștia a fost depistatî suma de 120.000 de euro, uniforme ale forțelor speciale și echipament special care permitea monitorizarea prim-ministrului muntnegrean Milo Djukanovic.

Anterior, procurorii din Muntenegru au comunicat că grupul subversiv a încercat asasinarea prim-ministrului. Cu toate acestea, autoritățile din Serbia au negat deportarea rușilor, reținuți în legătură cu planificarea unei lovituri de stat în Muntenegru.     

Amintim că Procuratura Muntenegrului a afirmat că un grup de „naționaliști din Rusia” planifica asasinarea prim-ministrului muntenegrean, Milo Djukanovic, în ziua alegerilor parlamentare din 16 octombrie.

Potrivit procurorului Milovoj Katnic, organizatorii atentatului au decis că „puterea în Muntenegru nu va putea fi schimbată prin intermediul alegerilor, de aceea acest lucru urmează să fie înfăptuit cu forța”, transmite Reuters. Scopul atentatului ar fi fost instaurarea la putere a uneia dintre partidele de opoziție, care nu va permite aderarea țării la NATO.

La organizarea complotului au participat cetățeni ai Rusiei, Serbiei și Muntenegrului. Atentatul a fost planificat pentru ora 23:00, în ziua de 16 octombrie. Omorul urma să fie executat de către un lunetist.

Amintim că două alianțe de opoziție din Muntenegru au respins rezultatul alegerilor parlamentare desfășurate pe 16 octombrie, soldate cu victoria Partidului Democrat al Socialiștilor - partidul premierului Milo Djukanovic - și au acuzat guvernul de intimidarea alegătorilor. O misiune de monitorizare a alegerilor, trimisă de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a ajuns la concluzia că votul a „reflectat voința poporului”. Socialiștii au câștigat numai 36 de mandate în Parlamentul, cu 81 de locuri, ceea ce înseamnă că nu au majoritatea parlamentară.