Reprezentanții țărilor NATO care au participat la summitul de la Bruxelles au reușit să ia câteva decizii importante, în ciuda unor disensiuni comerciale apărute între SUA și statele UE.

În aceste condiţii, o importanţă deosebită a fost acordată întăririi posturii de descurajare şi apărare, ca rezultat al aplicării unei game largi de măsuri de asigurare, de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei, precum şi de consolidare a profilului de descurajare prin intermediul prezenţei aliate înaintate şi a Forţei de Răspuns a NATO, potrivit siteului monitorulapararii.ro.

Totodată, s-a consfinţit  ca noul Comandament aliat întrunit pentru Atlantic să fie dislocat la Norfolk, SUA, în timp ce noul Comandamentul de sprijin din Europa va fi operaţionalizat la Ulm, în Germania.

Pentru România, Summitul consemnează unele elemente de noutate, cu mare relevanţă pentru întărirea securităţii naţionale şi a regiunii.

Este vorba de acceptarea ofertei României pentru operaţionalizarea unui nou comandament multinaţional aliat de nivel corp de armată (aproximativ 400 militari), ca parte a structurii de forţe a NATO, care va contribui la consolidarea mecanismelor de comandă-control şi la coordonarea activităţilor NATO din zonă, cu accent pe cele legate de operaţionalizarea prezenţei aliate avansate.

Totodată, a fost aprobată lansarea invitaţiei de aderare pentru Macedonia, cu condiţia rezolvării finale a disputei cu Grecia privind numele acestui stat (acceptarea prin referendum a înţelegerii bilaterale privind atribuirea numelui Macedonia de Nord).

Recunoaşterea importanţei strategice a regiunii Mării Negre, prin organizarea unei sesiuni speciale a summitului dedicată zonei, cu participarea Ucrainei şi a Georgia (în data de 12 iulie), reprezintă un succes important, având în vedere că la summit-urile precedente această evoluţie era de neconceput.

ppAcelaşi lucru este valabil şi pentru menţionarea problematicii de securitate a Republicii Moldova în comunicatul final, tot în premieră pentru acest gen de activităţi.