Serviciul de inteligentă rus poartă un ”război informațional” în Republica Cehă, creând o rețea de grupări-”păpușă” și agenți de propagandă, care ar putea fi utilizați pentru a destabiliza țara, a avertizat, joi, serviciul de contraspionaj ceh – BIS.

Serviciul de contraspiona ceh şi-a focalizat demult atenția pe prezența rușilor care rămân într-un număr semnificativ, după un sfert de secol de când țara cu o populație de 10.6 milioane de locuitori a scăpat de sub mâna Moscovei și a devenit membru al UE și NATO.

În raportul său anual, BIS a declarat că serviciile de spionaj din Rusia şi China au rămas cele mai active pe teritoriul Republicii Cehe, iar Rusia, în special, a încercat să influențeze presa cehă cu privire al propriul rol în conflictele cu Ucraina și Siria. 

În anul 2014, Rusia a anexat Crimea, teritoriu care a aparținut până atunci Ucrainei, iar Kievul și Vestul susține că Moscova înarmează și susține separatișții rebeli din Estul Ucrainei. În Siria, Rusia îl susține pe președintele Bashar al-Assad, pe care guvernele vestice vor să-l detroneze, iar avioanele rusești au bombardat de la spate rebelii SUA.  

BIS a avertizat ca agenții ruși încearcă să alimenteze tensiunile politice și sociale din țară, cu ajutorul grupurilor de susținere populiste și extremiste, dar și grupurilor ”păpușă”.  

"Atmosfera creată pentru a atinge aceste scopuri nu va dispărea odată cu încetarea acestor două conflicte”, a declarat BIS.

"Această atmosferă poate fi utilizată oricând pentru a manipula sau destabiliza societatea cehă sau mediul politic, dacă Rusia își dorește acest lucru”.  

Temerile legate de amestecul rușilor în țările membre Uniunii Europene din partea estică, în special țările Baltice, cresc ca urmare a crizei din Ucraina, iar NATO încearcă să-și fortifice apărarea.

În plus, un lobby pro-rus din Republica Cehă ține să stimuleze relațiile cu Rusia, atât timp cât președintele Milos Zemna exprimă viziuni pro-ruse.  

El a vorbit împotriva sancțiunilor impuse Rusiei de către UE și a fost unicul lider din comunitatea europeană, care a participat la sărbătorile din mai 2015 din Moscova, celebrând încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În raportul prezentat de BIS, agenții ruși de spionaj încearcă sa slăbească spațiul mediatic ceh prin infiltrarea și răspândirea propagandei și a dezinformării.   

Raportul mai menționează că printre tacticile utilizate se numără relativizarea adevărului și a obiectivității și promovarea punctului de vedere că toate părțile mint.   

BIS susține că „un număr mare” de ofițeri ruși de inteligență lucrau sub acoperire drept angajați ai ambasadei Ruse din Praga, care nici pe departe nu este una dintre cele mai mari ambasade din țară, cu un număr de 140 de angajați – de două ori mai mult decât cel al ambasadei SUA.

Serviciul Federal de Securitate din Moscova a întârziat să comenteze acuzațiile aduse de BIS și nici ambasada Rusiei din Praga nu a fost disponibilă pentru a comenta situația.

Purtătorul de cuvânt a președintelui  Milos Zeman nu s-a grăbit să răspundă la întrebările trimise la poșta electronică.