Zona euro este bine poziţionată să reziste oricărui şoc provocat de rezultatul negativ al referendumului constituţional din Italia, care a dus la demisia premierului Matteo Renzi, potrivit Eurogroup, din care fac parte miniştrii de Finanţe ai zonei euro, transmite Bloomberg.

”Nu cred că există motive să discutăm despre o criză a zonei euro. Italienii au multă experienţă cu astfel de situaţii, acesta este motivul pentru care nu sunt îngrijorat”, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, înainte de reuniunea Eurogroup de luni.

Italienii au respins propunerile de simplificare a proceselor legislative, prin care ar fi fost limitate atribuţiile Senatului, în proporţie de 60% la 40%.

Chiar dacă randamentele obligaţiunilor italiene au crescut, pieţele de capital şi-au revenit rapid din scăderile iniţiale, dând puţine semne de panică.

”Nu schimbă cu adevărat situaţia economică a Italiei sau a băncilor italiene. Problemele pe care le avem astăzi sunt problemele pe care le aveam ieri şi trebuie încă rezolvate, iar acest proces va continua, aşa că haideţi să aşteptăm rezultatul procesului politic”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finanţe şi preşedinte al Eurogroup.

Randamentul obligaţiunilor Italiei pe termen de 10 ani este în urcare cu 0,1 puncte procentuale, la 2%, fiind dublu faţă de minimul acestui an, de 1,1%, atins în 12 august.

Indicele FTSE MIB al bursei din Milano este în urcare cu 0,3%.

”Italia este o ţară solidă, ancorată în construcţia europeană. Toate acestea nu vor avea impact asupra hotărârii noastre de a înfrunta dificultăţile europene”, a spus ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin.

”Italia este o ţară puternică, sigură. Am încredere că autorităţile italiene au mijloacele şi capacitatea de a face faţă situaţiei”, a spus comisarul pentru Economie şi Afaceri Monetare, Pierre Moscovici.

Euro a recuperat o parte din pierderea de la începutul şedinţei de luni, fiind în declin cu 0,3%, la 1,064 dolari pe unitate.

sursa: News.ro