Coreea de Sud // Premierul preia atribuţiile prezidenţiale, după ce Parlamentul a demis președintele
Premierul sud-coreean Hwang Kyo-ahn, care avea până acum un rol ceremonial, devine noul preşedinte al ţării, timp de până la 180 de zile, până când Curtea Constituţională de la Seul se va pronunţa asupra moţiunii de demitere a şefei statului, Park Geun-hye, adoptată vineri de Parlament, relatează CNN.
În prezent, Park Geun-hye este suspendată din funcţie.
Potrivit Constituţiei sud-coreene, demiterea preşedintelui necesită votul a două treimi din totalul de 300 de parlamentari. Vineri, 234 de aleşi au votat pentru demitere, 56 împotrivă.
Park, în vârstă de 64 de ani, este al doilea lider sud-coreean demis de Parlament – Roh Moo Hyun a fost demis în 2004, pentru campanie electorală ilegală, dar a fost repus în funcţie 63 de zile mai târziu, aminteşte AFP.
Dacă instanţa constituţională va aproba decizia Parlamentului, vor fi convocate noi alegeri prezidenţiale în termen de 60 de zile.
Luna trecută, Park a anunţat că va permite Adunării Naţionale să decidă cât timp va mai rămâne în funcţie şi că va demisiona, dacă aceasta va fi hotărârea Legislativului.
“Mă voi supune deciziei Adunării Naţionale, inclusiv privind scurtarea mandatului meu la preşedinţie şi demisia mea”, a spus ea. “Dacă Adunarea Naţională fixează o cale pentru tranziţia stabilă a puterii, voi demisiona de la Preşedinţie şi voi reduce confuzia pe cât posibil. Sper că naţiunea va găsi stabilitate”, a adăugat ea.
Nu este clar deocamdată dacă îşi va ţine sau nu promisiunea.
Aproape două milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă în urmă cu două săptămâni pentru a cere demisia preşedintei Park Geun-hye, acuzată că a permis manipularea ei de către prietena apropiată Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud. Aceasta din urmă este în arest pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere.
Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-Sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedintele statului asiatic pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se numără donaţii primite de la Samsung.
Ulterior, Choi a utilizat sume de bani primite prin donaţii pentru activităţi personale, inclusiv pentru a plăti cursurile de călărie ale fiicei sale.
Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţine nicio poziţie în structura de conducere. Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.
În urma scandalului, rata de aprobare a lui Park de către populaţie a scăzut la 4%. Ulterior, preşedinta a urcat cu un punct procentual în sondaje, la 5%.
sursa: News.ro