Parlamentul European a dat joi undă verde, la Strasbourg, mecanismului de suspendare mai rapidă a scutirilor de viză, deschizând astfel calea pentru un sistem de liberalizare pentru Ucraina și Georgia, transmite AFP.

Eurodeputații au adoptat această nouă lege cu o largă majoritate (485 la 132), validând acordul politic obținut în urmă cu doar o săptămână între negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE (statele membre).

„Știu că nu este vorba de o lege perfectă, am făcut mari concesii, însă nu ne-am uitat pozițiile: apărarea drepturilor fundamentale și conservarea rolului Parlamentului European”, a declarat, în plenul PE, raportorul Agustin Diaz de Mera (PPE), înaintea votului.

Clauza de suspendare, descrisă de unii ca fiind o ‘frână de urgență’, poate fi declanșată în cazul unei presiuni migratorii puternice provenită de la o țară scutită de vize și pe baza a noi motive precum un aflux de cetățeni din țara terță care rămân în UE după expirarea duratei autorizate a sejurului lor scurt fără viză.

Scutirea va fi de asemenea suspendată în cazul absenței cooperării țării terțe în materie de ‘readmisie’ a cetățenilor săi sau a imigranților ilegali care au tranzitat teritoriul său înainte de a ajunge în UE.

Negocierile între legislatorii din UE au fost dure, deoarece eurodeputații, care au de asemenea competență în dosarul vizelor, au apărat implicarea lor în cazul declanșării mecanismului.

În cele din urmă, mecanismul revizuit — el există din 2013 — va putea fi declanșat de o majoritate simplă a statelor membre sau de către Comisie, fără a trece prin Parlamentul European, ceea ce ar urma să accelereze procedura.

„Parlamentul European a fost supus unui veritabil șantaj și, în loc să îmbunătățească legea, Consiliul și Comisia nu și-au dorit decât să o înăsprească, statele vizate fiind judecate în funcție de capacitatea lor de a fi jandarmii buni ai Uniunii Europene, în special în privința acordurilor de readmisie”, a spus eurodeputata Marie-Christine Vergiat, din partea grupului GUE/NGL (extrema-stângă).

Intrarea în vigoare a acestui mecanism de suspendare era una dintre condițiile puse de unele state membre pentru a debloca acordurile de liberalizare a vizelor cu Ucraina și Georgia.

„Prin adoptarea acestui mecanism de suspendare întărit, ne vom putea urma strategia de liberalizare a vizelor pe mecanisme de apărare mai solide”, a spus comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos.

sursa: Agerpres