Rusia a decis să îşi reducă prezenţa militară în Siria, în baza acordului de armistiţiu din ţara din Orientul Mijlociu, a anunţat joi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, citat de Reuters.

El nu a dat detalii despre această reducere a prezenţei militare.

Anterior, Putin a anunţat un acord de încetare a focului între opoziţia şi Guvernul sirian, ce ar urma să intre în vigoare la miezul nopţii de joi spre vineri. El a afirmat că grupările de opoziţie şi Guvernul de la Damasc au semnat o serie de documente, inclusiv pe cel privind armistiţiul.

“Acordurile la care s-a ajuns sunt, bineînţeles, fragile, au nevoie de atenţie şi implicare speciale (…). Dar, în definitiv, acesta este un rezultat notabil al activităţii noastre comune, al eforturilor depuse de ministerele Apărării şi de Externe şi de partenerii noştri în regiune”, a spus Putin.

Anunţul Kremlinului a venit după ce Moscova, Iranul şi Turcia au anunţat că sunt dispuse să negocieze un acord pentru pace care să pună capăt războiului ce macină de aproape şase ani Siria.

Armata siriană a confirmat oprirea luptelor la nivel naţional, dar a precizat că Statul Islamic, fostul Front al-Nusra şi toate grupările cu legături cu ei sunt excluse din acord. Armata nu a precizat despre ce grupări este vorba cu exactitate.

Mai mulţi oficiali rebeli au declarat pentru Reuters că sunt de acord cu planul de armistiţiu, dar planează incertitudinea privind ce grupări sunt incluse şi care nu.

Turcia şi Rusia vor fi garanţi ai acordului, deşi susţin părţi rivale în război. Ankara insistă asupra demisiei preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care este sprijinit de Rusia.

În plus, condiţia ca trupele Hezbollah să părăsească Siria nu va fi, probabil, primită bine de Iran, un alt susţinător important al lui Assad. Trupele Hezbollah luptă alături de Guvernul sirian împotriva rebelilor.

“Toţi luptătorii străini trebuie să plece din Siria. Hezbollah trebuie să se întoarcă în Liban”, a afirmat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

Negocierile pentru un armistiţiu au fost intensificate după ce Rusia, Iranul şi Turcia au anunţat săptămâna trecută că sunt dispuse să fie garanţi ai încetării focului şi au adoptat o declaraţie prin care au fixat principiile pe care trebuie să le respecte orice acord.

Statele Unite au fost excluse din negocierile recente şi nu sunt aşteptate nici la următoarea rundă de discuţii pentru pace de la Astana, capitala Kazahstanului, un aliat cheie al Rusiei.

Decizia reflectă frustrarea tot mai mare a Turciei şi Rusiei faţă de politica Washingtonului în privinţa Siriei, au declarat surse oficiale.

Cu toate acestea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că SUA ar putea să se alăture procesului de pace după învestirea în funcţie a lui Donald Trump.

Negocierile pentru un armistiţiu reflectă complexitatea războiului civil din Siria, în care sunt implicate numeroase grupuri şi interese străine în ambele tabere.

Surse au declarat pentru Reuters că, printre variantele luate în calcul pentru pace, este ca Siria să fie divizată în zone informale de influenţă regională şi ca Assad să mai rămână preşedinte câţiva ani.

sursa: Agerpres