Caracatița Platon-Popușoi, ep.4 // (DOC) Registrul „contabilității negre” a spălătoriei din Ucraina
70 de milioane de dolari au fost spălate în trei ani de gruparea Platon-Popuşoi prin intermediul „schemei gazului lichefiat”, în care erau antrenate companii de talie internaţională. O parte din „contabilitatea neagră” criminalilor a ajuns pe mâna presei.
--------------Cum am scris anterior, banii furați din băncile comerciale din Republica Moldova erau spălați de gruparea Platon-Popușoi prin intermediul mai multor companii de talie internațională, precum Lukoil, Sibur și Rompetrol, de la care se procura gazul lichefiat și polipropilena.
Cumpărătorii au fost companiile offshore Interchem Enterprise Ltd, Grexton Support LP și Granell Ltd, care livrau marfa în Ucraina, unde era realizată prin intermediul companiei „Master Premium”. Toate aceste companii erau controlate de Constantin Popușoi și Veaceslav Platon.
----------------Sursele se acumulau în banca controlată de gruparea Platon-Popușoi „Smartbank” și au fost scoase (inclusiv prin intermediul altor bănci) înapoi în companiile offshore. O parte din bani era folosită din nou pentru procurarea gazului și polipropilenei, iar altă parte „se așeza” pe conturile personale a lui Platon, Popușoi, dar și a complicilor și rudelor acestora.
Pentru a înțelege volumul activității „spălătoriei” ucrainene a banilor din Republica Moldova, vă prezentăm o parte din „contabilitatea neagră” a grupării Platon-Popușoi privind schemele de procurare a gazului lichefiat în Ucraina. Documentele demonstrează cifrele reale privind valuta folosită pentru achiziționarea mărfurilor. Sunt specificate data livrării, data expedierii, numerele declarațiilor vamale, sunt enumerați furnizorii din offshore, comercianții cu amănuntul, valoarea și rata de schimb la hrivna ucraineană.
Astfel, doar în perioada 3 iunie-12 august 2016 „spălătoria” lui Platon-Popușoi în Ucraina a spălat peste 3,4 de milioane de dolari SUA, 860 mii euro și 9,1 milioane ruble rusești. În total, timp de două luni au fost spălate peste 4,2 de milioane dolari SUA: câte 2 milioane de dolari SUA şi mai bine pe lună!
Dacă luăm în calcul faptul că această schemă a fost folosită timp de trei ani, începând din 2014 și aproape până la sfârșitul anului 2016, atunci suma totală a banilor „spălați” constituie nu mai puțin de 70 milioane de dolari SUA. Și asta fără a lua în calcul schemele cu polipropilenă și sursele folosite Cash!
Evidența din contabilitatea neagră a „spălătoriei” ucrainene a grupării Platon-Popușoi.
------------Pentru a confirma aceste cifre vă prezentăm și un alt document. Este vorba de răspunsul unei bănci din Ucraina la solicitarea șefului „Master Premium”, Vladimir Lukianov. Documentul se referă la o sumă de aproape 2 milioane de dolari SUA, care au fost achiziționate pe piața valutară interbancară a Ucrainei pentru achitarea contractelor cu companiile offshore.
Răspunsul băncii la solicitarea „Master Premium” privind procurarea valutei.
Faptul că banii furați din Republica Moldova au fost folosiți pentru procurarea gazului lichefiat de la companiile internaționale demonstrează o confirmare a unei bănci din Letonia privind plata efectuată de compania offshore Grexton Support LP către Lukoil.
Confirmarea plății de 250 mii dolari SUA către Lukoil.
Amintim că în luna decembrie 2016 Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău a emis o hotărâre (14-15581-08122016/14-308/16) în conformitate cu care în privința cetățeanului Popușoi Constantin sunt aplicate "măsurile de căutare, arest și escortare în Republica Moldova". Ultima data el a fost văzut în România, împreună cu familia sa.
Ce ține de Veaceslav Platon, amintim că el a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.
Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.