M. Sandu nu cedează presiunilor. Candidatul comun poate fi stabilit doar prin sondaj
Partidul Acțiune și Solidaritate susține, în continuare, că doar prin organizarea unui sondaj sau a unei serii de sondaje poate fi identificat „candidatul comun din partea opoziției anti-oligarhice”; însă „apar unele semne că se dorește renunțarea la această metodă”.
Acest lucru rezultă din decizia pe care a luat-o Biroul Permanent Național al PAS, în care se mai precizează că membrii PAS se arată a fi „surprinși de faptul că, după luni de discuții în cadrul negocierilor dintre partide asupra avantajelor și dezavantajelor acestui tip de măsurători și luarea unei decizii politice de principiu de a merge pe această cale, apar semne că se dorește renunțarea la ea”
„Observăm că tot mai insistent se vehiculează ideea că un sondaj sau o serie de sondaje nu ar fi suficiente pentru determinarea candidatului comun din partea opoziției anti-oligarhice. Cu toate acestea, BPN PAS insistă că această modalitate, chiar dacă nu este una perfectă, continuă să rămână instrumentul cel mai democratic și obiectiv de a testa sprijinul popular pentru candidatul comun și de a măsura șansele reale pe care le are acesta de a ieși în turul II și de a obține victoria finală contra candidatului lui Plahotniuc”, este menționat în comunicatul PAS.
Potrivit aceleași surse, Partidul Acțiune și Solidaritate consideră că „declararea sprijinului față de unul dintre candidați înainte de aflarea rezultatelor sondajelor drept una pripită, ce contrazice spiritului acestei înțelegeri”
„PAS își menține angajamentul cu privire la desemnarea unui candidat comun și respectă pactul de neagresiune semnat cu partidele pro-europene de opoziție. Invităm toți susținătorii noștri și pe cei care sprijină candidatul PAS la funcția de președinte să respecte angajamentele luate și să nu se lase antrenați în acțiuni defăimătoare la adresa partenerilor de coaliție anti-oligarhică”, se mai precizează în comunicat.
Deschide.MD amintește că ieri președintele Partidului Platformei DA, Andrei Năstase, spunea că va lupta în electorală și „cu așa-zișii prieteni" din PLDM și PAS, care încearcă „să joace cu interesul național". Declarația a fost făcută după ce președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a declarat că alegătorii partidului său o preferă pe Maia Sandu în calitate de candidat comun la prezidențiale.
Viorel Cibotaru a declarat, pentru jurnaliștii de la Bruxelles ai postului Radio Europa Liberă, că "majoritatea alegătorilor PLDM o sprijină pe Maia Sandu" și, din acest motiv, va propune Consiliului Politic Național al PLDM să adopte o decizie în acest sens.
Ulterior, Andrei Năstase a declarat că și-ar lua povara de campaniei electorale pentru funcţia de președinte al Republicii Moldova, autocatalogându-se „domn". În replică, Maia Sandu l-a acuzat de misoginism.
Pe data de 8 august, PLDM, PAS și PPDA au semnat o declarație comună, prin care și-au asumat angajamentul de a merge împreună cu un candidat unic în alegerile prezidențiale. Acesta urma să fie selectat dintre două variante: Andrei Nătase și Maia Sandu.