UE acordă 15 mln€ pentru reforma adiminstrației publice.Filip și Hahn au semnat un DOC în acest sens
Premierul Pavel Filip și Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn au semnat un acord de finanțare a reformei administrației publice care ajunge la 15 de milioane de euro.
După semnarea acordului cei doi oficiali au oferit declarații de presă unde s-au axat pe colaborarea dintre Republica Moldova cu Uniunea europeană, implementarea Foii de Parcurs de către autoritățile de la Chișinău dar și modul de utilizare a fondurilor europene și a banilor publicii din Republica Moldova.
Pavel Filip a menționat că „pentru guvernul pe care îl conduce, semnarea acestui acord înseamnă o recunoaștere de repunere pe făgașul normalității a reformelor și a direcției europene ale Republicii Moldova".
„Am avansat și în relațiile cu FMI dar și a Foii de Parcurs iar în următorul timp avem în plan implemetarea în practică a legilor adoptate. Și aici mă refer la combaterea corupției și investigarea fraudei bancare la modificarea codului audiovizualului dar și la supravegherea sistemului finanaciar - bancar", a spus prim-ministrul.
Filip a adăugat că reforma administrației publice este foarte importantă pentru a continua implementarea acordului de asociere iar „asistența acordată va fi valorificată cu transparență maximă și va fi gestionată cât mai bine posibil".
„Unul din proiecte care urmează să fie implementat este un sistem de transparentizare a chetuielilor banilor publici. Am vorbit și cu domnul prim-ministrul Cioloș pentru a vedea cum ne pot ajuta în acest sens", a adăugat Pavel Filip în acest context.
La rândul său comisarul european a declarat că partenerii de dezvoltare salută stabilitatea politică care vine în urma unei crize politice de la Chișinău care a durat mai bine de un an.
„Autoritățile trebuie să conclucreze între ele pentru a înainta în continuare în parcursul ales. Acest suport financiar va asigura și stabilitatea micro-financiară a țării", a declarat Hahn menționând că este important ca Foaia de parcurs să fie și implementată în perioada ce urmează nu doar să fie adoptată.
Oficialul a fost întrebat de jurnaliști și ce părere are despre raportul Curții de Conturi Europene, despre care a declarat că, în opinia sa, trebuie să se mizeze pe un proiect concret.
„Trebuie să reflectăm mai întâi asupra naturii acestui suport. Eu nu sunt pentru un astfel de suport pentru Moldova și alte țări. Eu sunt pentru un proiect concret, unde putem defini începutul și sfârșitul proiectului, ceea ce va îmbunătăți modul despre cum circulă banii utilizați dacă sunt orientați spre un proiect anume. Concluziile mele din acest raport sunt că noi trebuie să schimbăm felul în care implementăm banii în țările în care vrem să vedem dezvoltări particulare în anumite domenii", a spus Hahn care a adăugat că nerealizarea anumitor condiții s-a întâmplat din cauza instabilității politice.