Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, salută decizia Guvernului SUA de a impune sancţiuni pentru o serie de politicieni şi entităţi politice din ţara noastră, pe care i-a inclus în Global Magnitsky Act numită şi „Legea Magnitsky”, transmite MOLDPRES.

Mulţumesc tuturor cetăţenilor care au crezut în guvernarea noastră, care au crezut în preşedintele ţării şi deciziile luate în Legislativ şi Executiv. Legea Magnitsky anunţată astăzi de SUA este o confirmare a tuturor măsurilor noastre de a contracara corupţia şi de a trage la răspundere toţi figuranţii în dosarele de mare rezonanţă”, a specificat Natalia Gavriliţa.

Şeful Guvernului a fost însoţită la briefing de ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, care a relevat, la rândul său, că indiferent de cetăţenia deţinută în prezent, hoţii şi vânzătorii de ţară vor fi sancţionaţi.

N-o să-i ajute nici un fel de paşaport”, a spus Litvinenco.

De menționat că Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor. Declarația a fost făcută astăzi de Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, în cadrul unui briefing de presă.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri. Includerea în listă a persoanelor sancționate înseamnă că orice active din proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în SUA, sunt blocate și trebuie raportate către Biroul de control ale activelor străine al Trezoreriei americane. Statele Unite ale Americii demonstrează încă o dată că vă sunt alături în combaterea corupției”, a spus ambasadorul.

Kent Logsdon a subliniat că, pe lângă sancțiunile impuse, SUA au luat măsuri pentru a contracara campaniile persistente ale Guvernului Federației Ruse în Republica Moldova. Astfel, au fost aprobate sancțiuni împotriva și altor persoane și entități ruse.

Deschide și: SUA anunță aplicarea sancțiunilor în privința lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc

Anterior, și președintele R.Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia autorităților din SUA, menționând că prin aceasta înseamnă că și „corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată!”.

Deschide și: Reacția Maiei Sandu la sancțiunile impuse de SUA în privința lui Plahotniuc și Șor: Corupția din R.Moldova poate fi, totuși, sancționată

Înafară de Plahotniuc și Șor, în lista celor sancționați se regăsesc Igor Ceaika, prietenul fostului președinte Igor Dodon. De asemenea, pe lista sancțiunilor SUA au fost incluși și Iuri Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin, ”consultanții politici” ai lui Igor Dodon și ai PSRM în campaniile electorale pentru prezidențialele din 2020 și parlamentarele din 2021.

Prietenul lui Dodon, Igor Ceaika, și consultanții ruși ai PSRM din campaniile electorale, sancționați de SUA pentru implicare în alegeri