Tiraspolul caută urechi să îi asculte plângerile pe autoritățile de la Chișinău. Așa zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, văzând că adresările către Moscova de a pune presiuni pe R. Moldova să-i dea mai mult gaz, a trimis o scrisoare în acest sens către conducerea ONU și OSCE.

În adresare, Krasnoselski acuză Chișinăul că deposedează stânga Nistrului de gaz, acțiune care duce la o criză umanitară în regiunea separatistă.

În octombrie 2022, din motive independente de controlul părții transnistrene, au fost reduse volumele livrărilor de gaze naturale către Moldova și Transnistria. În aceste condiții, conducerea Republicii Moldova, încălcând grav obligațiile contractuale, a deposedat ilegal Transnistria de gazul natural furnizat. Actualmente, în locul celor 3,9 milioane de metri cubi prevăzuți de contract, republica noastră nu primește mai mult de 2,3 milioane de metri cubi” a scris Krasnoselski în scrisoarea sa către ONU și OSCE.

El a menționat în mesajele către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și cel al OSCE, Helga Schmid, că autoritățile de la Chișinău ar bloca economic Transnistria și ar încerca să anuleze activitatea formatului de negociere ”5+2”.

Partea moldovenească sabotează activ mecanismele de negociere existente, ignorând apelurile repetate ale conducerii Transnistriei, care propune intensificarea procesului de negociere. Chișinăul pune tot felul de obstacole în calea activității economice străine, limitează aprovizionarea republicii cu bunuri esențiale, inclusiv medicamente și produse esențiale, și pune presiune asupra entităților de afaceri din Transnistria. De pe 28 februarie a acestui an, toate punctele de control de la granița dintre Transnistria și Ucraina au fost închise, ceea ce are un impact negativ asupra libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor” a notat Krasnoselski.

Lidrul separatist afirmă că, de la venirea Maiei Sandu în fruntea R. Moldova, procesele de negociere au fost sabotate, iar acum acțiunile Chișinăului provoacă o criză umanitară în regiune.

Tiraspolul face referire la starea de urgență în economie, instituită în stânga Nistrului în octombrie, lipsa veniturilor după ce regiunea a suspendat livrarea curentului electric către malul drept și eventualitatea unei catastrofe umanitare în teritoriul controlat de separatiști.

Transnistria urmează cu strictețe principiile neutralității, angajamentului pentru pace și neintervenției, făcând apel și la conducerea Republicii Moldova să le respecte. S-a remarcat că situația actuală merită o atenție deosebită din partea OSCE și ONU și impune comunității internaționale să ia măsuri urgente pentru a preveni o catastrofă umanitară în Transnistria. Prioritatea ar trebui să fie reluarea îndeplinirii de către Moldova a obligațiilor contractuale de furnizare a gazului către Transnistria, precum și inițierea unui dialog direct între Moldova, Rusia și Ucraina, pentru rezolvarea problemei gazelor” se mai arată în mesaj.

Amintim că pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat doar 5,7 mln. m3 de gaz pe zi pentru R.Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. 

Deschide și: Gazprom continuă să șantajeze R.Moldova. Rusia va livra doar 51% din volumul gazelor naturale, contractat pentru luna noiembrie

Drept rezultat, Moldovagaz a anunțat că va livra regiunii doar 69 mln. m3, ceea ce constituie 2,3 mln. m3/zi. Transnistrenii au precizat că ei și-ar dori circa 100 mln. m3 pentru consumul intern al populației și asigurarea infrastructurii sociale și economice. La fel, au precizat ei, sunt necesare încă 90 mln. m3 pentru activitatea Centralei de la Cuciurgan care să asigure 100% din energia electrică necesară malului drept.

Săptămâna trecută, așa zisul președinte al Transnistriei a acuzat R. Moldova că ar încerca să șantașeze Rusia cu scăderea livrărilor de gaze naturale în Transnistria.

Deschide și: Krasnoselski acuză R. Moldova că șantajează Rusia cu scăderea livrărilor de gaze naturale în Transnistria: Pur și simplu ne-au luat ostatici

Iar anterior, așa zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a acuzat R. Moldova de criza energetică creată în regiune și a cerut ajutorul Federației Ruse în identificarea unor ”mecanisme optime de depășire a situației”.

Deschide și: Tiraspolul lansează noi acuzații la adresa R.Moldova și cere ajutorul Rusiei în depășirea crizei energetice

În acest context, așa-zisele autorități transnistrene au amenințat anterior că se vor plânge Rusiei pe Moldovagaz.

Deschide și: Tiraspolul acuză Chișinăul de „încălcarea gravă” a acordului între Moldovagaz și Gazprom. Krasnoselski amenință că se va adresa lui Putin

Drept reacție, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea pe care o conduce are dreptul să decidă cum să distribuie volumele de gaze naturale procurate de la Gazprom în funcție de îndeplinirea prevederilor contractuale de către concernul rus.

Deschide și: Reacția lui Vadim Ceban la acuzațiile Tiraspolului: Moldovagaz are dreptul să decidă cum să distribuie gazele primite de la Gazprom