Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pentru un set din 7 proiecte de legi, printre care transparentizarea sectorului financiar-bancar, dar și convertirea - în datorie de stat - a creditelor de urgență oferite de către Executiv celor trei bănci care au fost lichidate.

Astfel, opoziția parlamentară are la dispoziție 72 de ore pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva activității Guvernului.

Potrivit prevederilor Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la data angajării răspunderii, a fost susținută de majoritatea deputaților aleși.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Amintim că ieri Pavel Filip a declarat că Executivul își asumă răspunderea pentru mai multe proiecte de lege care fac parte din lista precondițiilor Fondului Monetar Internațional pentru a încheia un nou acord cu Republica Moldova.

Este vorba despre şapte legi ce țin de completarea și modificarea bugetului de stat, de completarea legii privind asigurările sociale, completarea legii pentru asigurări medicale, dar și transformarea creditelor de urgență acordate celor bănci lichidate în datorie de stat. Sunt şi legi care se referă la transparența sectorului financiar-bancar, inclusiv a acționarilor bancari.