Liderul PSRM, Igor Dodon şi Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov lansează primele mesaje de susţinere în adresa ambasadorului SUA la Chişinău care a spus că „Moldova nu este România".

Liderul PSRM, Igor Dodon, şi Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov lansează primele mesaje de susţinere în adresa ambasadorului SUA la Chişinău care a spus că „Moldova nu este România". Asta după ce diplomatul a stârnit critici dure din partea unor politicieni și formatori de opinie, inclusiv din partea fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. 

Igor Dodon a calificat declarația ambasadorului american drept un „logică și corectă".

„Ce trebuia să spună ambasadorul american sau alţi ambasadori, că Republica Moldova e pământ românesc şi parte a României? Unioniştii de la noi au luat-o cu totul razna", a menționat Dodon, amintind că „Republica Moldova e stat independent membru ONU, recunoscut la nivel mondial".

„Şi aş dori ca fiecare ambasador din ţara noastră să puncteze acest fapt în declaraţiile sale, lucru apropo menţionat şi acceptat şi de ambasadorul României în Republica Moldova la întâlnirea pe care am avut-o cu el", a punctat liderul PSRM.

Dodon susține că „unionismul trebuie interzis prin lege", întrucât e „în afara și împotriva Constituției".

„Dacă am ajuns să fim criticaţi pentru faptul că ne considerăm şi ne declarăm statul suveran, independent şi separat de al altora, înseamnă că s-a îngroşat gluma cu unionismul la noi", a concluzionat socialistul.

La rândul său, şi Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, împărtășește opinia critică a ambasadorului SUA la Chișinău în privința unirii Republicii Moldova cu România.

Diacov se arată convins că același punct de vedere îl au toți ambasadorii statelor-membre UE de la Chișinău.

„Ceea ce spune ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, o spun toți ambasadorii statelor-membre UE, și să fiți convins că ei reflectă și punctul de vedere a guvernelor din țările respective. Ei, ca și majoritatea absolută a moldovenilor doresc ca Republica Moldova să-și consolideze statalitatea, să fie o țară democratică, prosperă și în foarte bune și prietenoase relații cu România. Nimeni nu va accepta schimbări de frontiere în această parte a Europei !", a comentat Diacov.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune, diplomatul american a declarat că „Moldova trebuie să rămînă un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure".

„Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova", a spus ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova", a mai menţionat James Pettit, precicând că potenţialul este foarte mare.