Senatorul român Viorel Badea îi dă de înțeles printr-o scrisoare adresată secretarului de stat al SUA, John Kerry, că în lipsa unei reacții a Departamentului de Stat, înseamnă că ambasadorul SUA în Republica Moldova James D. Pettit a reflectat poziția SUA în cadrul declarațiilor făcute despre relațiile dintre Republica Moldova și România, lucru care „a stârnit un val de controverse” pe ambele maluri ale Prutului.

În lipsa unei reacţii a Departamentului de Stat al SUA, rezultă că James D. Pettit a exprimat poziţia oficială a Statelor Unite ale Americii cu privire la relaţiile dintre Republica Moldova şi România, sugerează senatorul român Viorel Badea într-o scrisoare oficială, adresată secretarului de stat al SUA, John Kerry. Senatorul a precizat că afirmaţiile lui Pettit au stârnit „un val de controvese” pe ambele maluri ale Prutului.

În scrisoare, Badea mai menționează că prin declarațiile ambasadorului Pettit din 27 august atunci când a fost marcată Ziua Independenței Republicii Moldova și-a permis să facă aprecieri privind identitatea națională și limba vorbită atât în România cât și în Republica Moldova, lucru care este absolut nepotrivit chiar și pentru ambasadorul SUA și poate fi interpretat ca „discriminatoriu și ofensiv”. 

În scrisoare oficialul român mai precizează că, Din nefericire românii care au luat act de declarațiile ambasadorului SUA nu pot să nu vadă cu amărăciune cum ambasadorul american are o poziție asemănătoare cu diplomația rusă, care de asemenea, le dă lecții cetățenilor din Republica Moldova despre limba vorbită, denumirea acesteia, despre manualele școlare de istorie și despre denumirea acestora și despre cum să interpreteze aceștia legăturile istorice cu România”

Viorel Badea mai menționează că ambasadorul american s-a exprimat într-un mod confuz și despre relația bilaterală dintre România și Republica Moldova, un aspect care nu este de comptența sa, „În ce privește posibila unire, fuziune a celor două state, conforma actului final de la Helsinki, la care a aderat și SUA, este o chestiune ce ține de autodeterminarea poporului român și nu este la latitudinea ambasadorului unui stat terț, fie el și SUAsă facă asemenea aprecieri. 

Senatorul se mai referă și la faptul că James D. Pettit, prin declarațiile sale, s-ar fi amestecat „grosolan” și „neinspirat” în campania electorală a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie, pentru că în această campanie mai mulți candidați se vor orienta pe discursuri identitare, de identificare națională și de orientare geopolitică. În acestă ordine de idei Badea aduce drept exemplu electorala din 2014 atunci când candidatul pro-rus a militat pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică și a benficiat de sprijinul fățiș al Federației Ruse. „În vederea alegerilor prezindebțiale din 30.10.2016, discursul acestui candidat se bazează pe discursul identitar, mai precis pe identitatea moldovenească, deosebită de cea românească și opusă acesteai, conform teoriilor staliniste. Afirmațiile ambasadorului SUA nu fac decât să-l încurajeze pe candidatul Federațieie Ruse, care deja s-a transformat în apărărtorul ambasadorului american și cere și celorlalți ambasadori occidentali să de-a semenea declarații, menite să justoifice discrsul său electoral”.

Vezi mai jos scrisoare integrală a senatorului Viorel Badea: 

Amintim că James Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, a declarat într-un interviu acordat postului Moldova 1, că ţara trebuie să rămână un stat suveran şi independent.

„Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova", a spus ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova", a mai menţionat James Pettit, precicând că potenţialul este foarte mare.