Republica Moldova ar trebui să păstreze ceea ce a obținut în ultimii ani în domeniul politicii externe, a declarat Cristian Diaconescu pentru Report.md.

În opinia fostului ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, viitorul președinte al Republicii Moldova va trebui să continue politica de integrare europeană a țării, scrie report.md

Președintele Republicii Moldova are mai multe atribuții în domeniul politicii externe, chiar dacă nu este un factor decizional. Totuși concurenții electorali s-au confruntat în pledoarii geopolitice – unii pentru Est, alții pentru Vest.

Republica Moldova ar trebui să păstreze ceea ce a obținut în ultimii ani în domeniul politicii externe, a declarat Cristian Diaconescu pentru Report.md. ”În acest moment, după multe eforturi și interne, dar și internaționale, Republica Moldova este parte a Acordului de Asociere la UE. Și-a asumat o foaie de parcurs din acest punct de vedere, a primit unele drepturi precum libera circulație, dar și finanțări pentru proiecte economice”, a remarcat diplomatul.

Schimbarea vectorului, contraproductivă

În pofida problemelor politice și economice interne din Republica Moldova, autoritățile ar trebui să continue calea integrării europene. Schimbarea vectorului politicii externe ar fi contraproductivă: ”Sigur, au apărut convulsii politice, generate mai ales de acuzații foarte grave de corupție, dar această etapă ar trebui depășită. În acest moment, orientarea în altă direcție a politicii externe a Chișinăului ar fi contraproductivă, ar crea confuzii. O țară, nu poate fi întoarsă fundamental în ce privește parteneriatele și relațiile internaționale. Asta ar fi o aventură și poate crea o stare de confuzie, iar Republica Moldova nu-și poate permite așa ceva mai ales în situația în care a ajuns”, susține Diaconescu.

”Orice mutare în domeniul politici externe are consecințe”, a concluzionat fostul ministru de Externe al României.

Cei 9 candidați la funcția de președinte au prezentat opinii diferite în ceea ce privește orientarea externă a Republicii Moldova. Cei mai mulți au optat pentru continuarea parcursului european al țării, în timp ce alții, mizând pe nostalgia unei părți a electoratului după URSS, pledează pentru orientarea spre Federația Rusă și Uniunea Vamală.