Deputați din Rada Supremă îi răspund lui Dodon: „Crimeea a fost, este și va fi parte a Ucrainei!”
Victoria unui candidat pro-rus la alegerile prezidențiale din 30 octombrie va pune în pericol securitatea Republicii Moldova și va destabiliza situația în regiune, consideră deputații din Rada Supremă a Ucrainei. Totodată, parlamentarii ucraineni au declarat că este inacceptabil ca problema Crimeii să fie folosită în campania electorală din Republica Moldova.
Președintele Comisiei pentru Relațiile Internaționale din Rada Supremă a Ucrainei, Anna Gopko, a declarat în cadrul unei conferințe susținute ieri la Kiev că, în cazul victoriei unui candidat pro-rus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în regiune va apărea un nou factor de destabilizare rusă.
Deputați din Rada Supremă a Ucrainei au ieșit cu declarații privind alegerile prezidențiale din Republica Moldova. „Urmărim cu o atenție deosebită alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit informațiilor preliminare, lupta finală pentru fotoliul de președinte se va da în al doilea tur, între un candidat pro-rus și unul pro-european”.
Dacă alegerile vor fi câștigate de candidatul pro-rus, securitatea Republicii Moldova se va afla în pericol, cred parlamentarii ucraineni. „Pentru noi este foarte important cine va câștiga alegerile în Republica Moldova, deoarece de rezultatul alegerilor va depinde viitorul european al statului vecin”.
Deputații au făcut referire și la declarațiile lui Igor Dodon despre statutul Crimeii. Ana Gopko i-a transmis lui Dodon că asemenea declarații sunt ilegale în Ucraina și contravin rezoluțiilor internaționale.
„Vrem să menționăm că acele declarații cu privire la faptul că Crimeea nu este parte a Ucrainei, ci parte a Rusiei, încalcă legea ucraineană, sunt în contradicție cu rezoluțiile internaționale, în special rezoluția ONU cu privire la integritatea și independența Ucrainei”, menționat Gopko.
Victor Romaniuk, membrul grupului de prietenie Ucraina – Republica Moldova, deputat din partea „Frontului Național”, a declarat că cetățenii moldoveni urmează să aleagă acum între Uniunea Europeană și așa-numita Lume Rusă. „Ceea ce vrem să le comunicăm cetățenilor moldoveni este că nu există cale întoarsă, Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Dacă vreți să vă întoarceți în Uniunea Sovietică, trebuie să țineți minte câteva cuvinte: în primul rând, veți pierde ceea ce ați atins până astăzi și veți primi, în schimb, destabilizare și sărăcie”.
Romaniuk s-a adresat ucrainenilor din Republica Moldova, spunându-le că ei au de ales una din două perspecitve: ori stabilitatea, ori sărăcia și pierderea propriilor interese. „Noi, ucrainenii, suntem parte a comunităţii europene”, a declarat Romaniuk.
Deputatul s-a adresat politicienilor din Republica Moldova, în special lui Igor Dodon, să nu facă declarații nechibzuite. „Crimeea a fost, este și va fi parte a Ucrainei. Este decizia Consiliului General al ONU,, care nu va fi anulată de nimeni, niciodată, asta e evident ca bună ziua”, a declarat Romaniuk.
În cadrul conferinței susținute de cei doi deputați ucraineni, a intervenit expertul politic Anna Șelest, care a ținut să-i informeze pe cei doi deputați că Republica Moldova este un stat de tip parlamentar, de aceea președintele nu poate decide de sine stătător vectorul de dezvoltare externă a statului.
Candidatul socialiştilor la preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră peninsula Crimeea drept un teritoriu al Federaţiei Ruse. Dodon a susţinut acest lucru în timpul unor dezbateri electorale, la postul RTR-Moldova, la care a participat şi preşedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu.
Întrebat de moderator cui îi aparţine Crimeea, Igor Dodon a declarat că peninsula este un teritoriu al Federaţiei Ruse, însă atunci când i s-a cerut să-şi dezvolte afirmaţiile, Dodon a închis subiectul. 'Am răspuns deja', a spus Dodon, citat de Rosbalt.