Președintele Igor Dodon anunță că săptămâna viitoate va semna decretul de aprobare a unei noi componențe a Cosiliului Suprem de Securitate și, imediat după aprobare, va fi convocată ședința consiliului unde, pe ordinea de zi, se va regăsi subiectul privind declarațiile de Unire cu România a mai multor localități.

În luna august anul 2017, după declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non-grata în Republica Moldova, Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Șadința, însă, a fost boicotată de către mebmrii parlamentului și guvernului: prim-ministrul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan și președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, Roman Boțan, care conform decretului lui Dodon făceau parte din componență CSS. Prin urmare, din lipsă de cvorum ședința nu a avut loc.

Ulterior Dodon a anunțat că dacă cei sus-numiți nu se vor prezenta la ședințele CSS, va fi obligat să modifice componența CSS unde nu se vor mai regăsi aceștia.

Zilele trecute, acesta a dispus convocare Consiliului Suprem de Securitate drept reacție a semnării de către mai multe localități a declarațiilor simbolice de Unire cu România cu pirlejul Anului Centenarului. Fiind conștient că Filip, Candu, Jizdan și Boțan ar putea iarăși boicota ședința și aceasta iarăși va eșua, Dodon anunță o nouă modificare a componenței CSS. 

Totouși Pavel Filip a anunţat că va participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată de către Igor Dodon, , însă pentru a vorbi despre „aplicaţiile militare care s-au intensificat în stânga Nistrului”. Și președintele Parlamentului a anunțat astăzi că va participa la ședița CSS anunțată de Dodon, însă pentru a discuta problemele strigente din Republica Moldova, ci nu pe cele simbolistice precum declarațiile de Unire a localităților din R.Moldova.

Actualmente, nu există o prevedere a legislației care ar stipula componența CSS. Fiecare președinte al Republicii Moldova decide personal cine va face parte din componența Consiliului. În mod legal, președintele are dreptul să excludă anumite persoane din Consiliu, însă care ar fi valoarea CSS în lipsa primelor persoane din stat, nu-i greu de presupus.