Se vede că jurămintele discrete i-au căzut cu tronc preşedintelui Nicolae Timofti. Şi dacă învestirea la miez de noapte a Guvernului Filip s-a făcut în condiţii mai speciale, învestirea procurorului general - operată la fel de prompt - a stârnit reacţii adverse din partea societăţii civile şi a opoziţiei politice. Responsabilii de la Preşedinţie spun că s-a respectat întocmai cadrul legal, iar nemulţumirile apărute sunt fireşti câtă vreme sunt de natură politică. La rândul său, procurorul general suusţine că nu cunoaşte regulile protocolare şi că acestea nu ţin de responsabilitatea lui: "Eu doar m-am conformat, dar, dacă asta a deranjat pe cineva, îmi pare rău. Nu cred că trebuia de făcut spectacol din acest eveniment".

Ceremonia de învestire a procurorului general a avut loc astăzi, la ora 12.00: la 22 de ore de la desemnarea candidatului de către membrii CSP. Operativitatea, spre nu a spune "graba" acestei formalităţi era de aşteptat, pentru că trebuia să se încadreze în mandatul preşedintelui Timofti, mandat până la al cărui final au rămas zile numărate. Totuşi, reacţiile societăţii vorbesc despre faptul că 22 de ore sunt un "record" care lasă loc de interpretări negative.

"Este o procedură stabilită de lege, care a fost întocmai respectată de noi. Dosarul domnului Harunjen a fost studiat personal de domnul preşedinte, pe lângă verificările de rigoare pe care le fac cei responsabili din cadrul Preşedinţiei. Ulterior, domnul Timofti l-a sunat pe candidatul desemnat, l-a invitat la el şi au discutat cam o oră. În lege nu scrie la cât timp de la desemnarea candidatului poate avea loc învestirea, dar, dat fiind faptul că domnul preşedinte nu a avut obiecţii faţă de candidatul desemnat, a decis ca depunerea jurământului să aibă loc azi. În plus, există decizii ale Curţii Constituţionale, care spun că instituţiile statului trebuie să întrerpindă toate măsurile pentru a evita prelungirea neîntemeiată a unui interimat", ne-a explicat secretarul general al Preşedinţiei, Ion Păduraru. 

Demnitarul a mai spus că "depunerea jurământului procurorului general nu este un eveniment care necesită fanfare şi aplauze". 

Ion Păduraru a conchis că numirea în funcţie a lui Eduard Harunjen a intrat pe deplin în dreptul, dar şi în obligaţia preşedintelui Nicolae Timofti. 

La rândul său, procurorul general proaspăt învestit ne-a spus că el nu cunoaşte regulile protocolare şi că acestea nici măcar nu ţin de competenţa lui. Întrebat dacă consimte pertinenţa criticilor apărute în spaţiul public, având în vedere graba cu care a fost învestit, Harunjen ne-a spus că NU. 

"Eu nu cred că trebuia de făcut spectacol din asta. Dar dacă Dvs. sau altcineva crede că era necesară înştiinţarea mijloacelor de informare în masă, înseamnă că am greşit că nu m-am gândit la acest lucru. Este o primă experienţă a mea în acest sens. Eu prima dată am fost invitat la Preşedinţie şi eu nu cunosc regulile, dar ele nici nu ţin de competenţa mea sau a CSP. Ceea ce a ţinut de asigurarea transparenţei faţă de concursul privind desemnarea candiatului, noi am asigurat-o pe deplin, dar deja ceremonia de depunere a jurământului ţine de responsabilitatea Serviciului de protocol de la Preşedinţie", ne-a declarat procurorul General. 

Amintim că Eduard Harunjen a fost desemnat, ieri, câştigător al concursului organizat de CSP privind ocuparea funcţiei de procuror general. Astăzi, el a depus jurământul începând cu ora 12:00, iar, aproape de ora 13:00, reporterii Deschide.MD au aflat această informaţie de la surse din cadrul PG şi au difuzat-o în spaţiul public. După o jumătate de oră a apărut o confirmare oficială şi din partea Preşedinţiei. 

În Parlament, liderul PCRM, Vladimir Voronin, i-a felicitat sarcastic pe socialişti cu această primă victorie. Or, în alte condiţii, numirea procurorul general ar fi putut reveni preşedintelui nou ales, Igor Dodon.

Maia Sandu a sperat până în ultima clipă că Nicolae Timofti nu va semna acest decret, iar Igor Dodon a dat vina pe liderii PAS şi PPDA că ar fi tergiversat învestirea lui si, respectiv, l-au împiedicat să saboteze numirea procurorul general, care, în opinia lui, ar fi un exponent al intereselor guvernării şi ale lui Vlad Plahotniuc.