PSRM a înaintat o moțiune simplă pe numele ministrei educaţiei
Deputaţii socialişti au înaintat o moţiune simplă pe numele Ministrului Educaţiei, Corina Fusu, ca urmare a audierilor parlamentare cu privire la alimentaţia copiilor, încheiate târziu în seara de joi. Astfel, după audierea conducerii de la Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor, deputaţii din fracţiunile din opoziţie au criticat inacţiunile structurilor responsabile de alimentaţia copiilor şi le-au acuzat de neglijenţă, declarând că fiecare din funcţionari îşi pasează reciproc responsabilităţile.
Deputaţii socialişti susţin că Ministrul Educației, Corina Fusu, poartă responsabilitate directă pentru situaţia creată în alimentaţia copiilor din instituţiile şcolare şi că, într-un stat civilizat şi democratic, un funcţionar de rangul ei, în asemenea situaţie, şi-ar fi prezentat demisia din start, transmite IPN.
La rândul său, Corina Fusu a declarat că Ministerul nu contractează alimentaţia pentru instituţiile şcolare, nu o pregăteşte şi nu o livrează, prin urmare Ministerul Educaţiei nu este implicat în acest caz. Corina Fusu a propus majorarea sumei pentru norma alimentară alocată pentru un copil, precum și alocarea finanțelor pentru reparaţia blocurilor alimentare din grădiniţe, care sunt încă din perioada sovietică. Fusu a mai propus ca în cadrul licitaţiilor să nu mai fie desemnaţi agenţii care oferă cel mai mic preţ, dar cei care oferă produse de calitate, de preferinţă autohtone. La fel, s-a propus majorarea salariilor pentru bucătarii şi asistenţii medicali din grădiniţe.
Tot în cadrul audierilor, directorul CNA, Viorel Chetraru, a declarat că, potrivit schemelor infracţionale, funcţionarii desemnau - drept câştigătoare la licitaţie - compania care oferea cel mai mic preţ, iar, ulterior, se invocau tot felul de motive, inclusiv că produsele sunt necalitative şi se selecta drept câştigător următorul participant, care era parte a schemei. La fel, s-a constat că în cadrul licitaţiilor era desemnat câştigător agentul care oferea cel mai mic preţ, însă, la semnarea contractului, preţul la produse era majorat. În total, 17 persoane au primit mandate de arest pe un termen cuprins între 20 şi 30 de zile. Trei persoane se află în arest la domiciliu, iar restul - în izolator. Alte şase persoane, printre care un funcţionar şi nişte agenţi economici au statut de bănuit.
Şeful de la CNA a menţionat că funcţionarii care au pus în aplicare schemele de aranjare a licitaţiilor privind achiziţionarea produselor alimentare pentru grădiniţe erau informaţi de către un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor despre controalele periodice care se efectuau în instituţii. La domiciliul funcţionarului au fost găsite zeci de plângeri, în mare parte de la părinţi, cu privire la calitatea produselor alimentare din grădiniţe.
Viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco, a declarat că produsele alimentare infectate provoacă numeroase boli. Potrivit ei, din anul 2000 şi până în prezent se atestă o tendinţă de intensificare a cazurilor de toxiinfecţii alimentare, iar anul acesta, în comparaţie cu anul trecut, acest număr a crescut cu 50%. Potrivit sursei citate, în grupurile de risc major sunt copiii de 0-2 ani şi 3-5 ani. La fel, în ultimii ani sporesc cazurile printre copiii instituţionalizaţi.
Referitor la moţiune, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că aceasta a fost prezentată cu cel puţin 15 semnături, după cum prevede regulamentul. Potrivit lui, în timpul zilei de vineri se va convoca Biroul Permanent, care se va pronunţa asupra examinării moţiunii. Totodată, în şedinţa de vineri a Legislativului urmează să se facă anumite propuneri ca urmare a audierilor şi se va examina, inclusiv, crearea unei comisii parlamentare asupra acestui caz.