Procurorul General, Eduard Harunjen, a răspuns astăzi, reprezentanţilor societăţii civile - semnatari ai Declaraţiei din 9 decembrie prin care a fost dezaprobat modul în care a fost învestit în funcţia de Procuror General. Harunjen este nedumerit de ce nimeni dintre cei care-l critică nu a participat la concurs și spune că nu are nici piscină și nici baie finlandeză acasă.

„În data de 9 decembrie 2016, aţi formulat o solicitare de a primi răspunsuri la o acuzaţie din mass media, legata de averea mea şi la propunerea de sancţionare disciplinară  din 2010, care  aşa şi nu a fost validată.

În spiritul transparentei şi dorinţei de a avea o colaborare cât mai buna şi constructiva cu dumneavoastră, vă voi oferi în cele ce urmează răspunsurile solicitate, dar mai întâi  aşi  dori sa fac o precizare ce vizează concursul pentru ocuparea funcţiei de Procuror General, la care, de asemenea, faceţi referire în declaraţia menţionată.

Concursul s-a desfăşurat transparent şi cu respectarea regulilor, însă mărturisesc ca m-a surprins faptul că nici una dintre persoanele care critică atât de activ Procuratura Generala în spaţiul public, nu s-a înscris la concurs.

Mă refer aici la acele persoane care aveau calitatea profesionala să o facă şi întruneau toate condiţiile. Cred ca ar fi fost important ca dumneavoastră  să  insistaţi ca aceste persoane să se implice, să participe la concurs, să-şi expună acolo viziunea şi să-şi asume responsabilitatea de a conduce Procuratura Generala. Ar fi adus un mare plus competiţiei şi cred că am fi avut cu toţii de câstigat din acest lucru.

Ne-a surprins şi faptul că practic nimeni din reprezentanţii societăţii civile nu a dat curs  invitaţiei  noastre  şi nu  a  participat  la concursul pentru  ocuparea funcţiilor de membri în cele trei colegii ale procurorilor, evitând  astfel oportunitatea de a participa nemijlocit la gestionarea activităţii  instituţiei.

Criticile sunt utile, mai ales când sunt constructive, dar pentru a reforma instituţia e nevoie si de implicare directă, de asumare a unei funcţii de conducere, chiar dacă nu este un lucru prea confortabil.

Nimic nu este pierdut, societatea civila este binevenită în continuare să se implice şi să genereze idei constructive, pe care le voi trata cu receptivitate.

Referitor la investigaţia apărută în mass media despre averea mea. Este una absolut neserioasă  şi pe alocuri amuzanta, voi exemplifica prin doua momente: au fost publicate imagini cu solarul în care familia mea cultivă  legume şi s-a spus că este o piscina acoperita,  apoi au publicat imaginea şopronului unde  sunt ţinute uneltele pentru grădinărit şi au spus ca e baie finlandeză. Ce răspuns să dau la astfel de manipulări? Cel mult să-i invit pe autori sa "înoate" printre roşii şi castraveţi  sau sa facă baie finlandeza printre furci şi hârleţe.

La fel de false şi neserioase au fost şi informaţiile privind suprafaţa  casei, modul de dobândire a terenului şi altele. Ingrijorator este însă că astfel de "investigaţii" ajung sa devină subiect serios de ingrijorare pentru unii reprezentanţi ai societăţii civile.

Răspunsul meu este foarte clar, avem de a face cu un fals evident, iar şi mai grav este faptul ca acest fals a fost făcut cu buna ştiinţă de către o instituţie de presă care pretinde că face investigaţii obiective şi independente.

Cu referire la propunerea de sancţionare disciplinară  din 2010, asa cum chiar semnatarii  declaraţiei spun, aceasta  nu a fost validată. Am contestat imediat această propunere  pentru că ştiam foarte bine că ea este una prin care se încearcă pedepsirea mea pentru lipsă de receptivitate în alte situaţii, pe care eu le-am considerat ca nefiind în concordanţă cu statutul procurorului şi profesionalismul acestei profesii. Am prezentat atunci transparent toate argumentele, dar pentru o claritate mai bună vă remit alăturat şi copiile actelor corespunzătoare, conţinutul cărora vorbesc de la sine.

Atunci când am decis sa canidez la funcţia de Procuror General, am făcut-o conştient că nu există  în activitatea mea vulnerabilităţi, pentru că înţelegeam foarte bine ce urmează. În ultimii ani Procuratura Generala este permanent ţinta unor răfuieli între diferite grupări politice, de business, care uneori, din păcate, sunt promovate şi sprijinite de unele instituţii media şi anumiţi reprezentanţi ai societăţii civile. Mi-am asumat inclusiv aceste riscuri atunci când am decis sa candidez. Ceea ce cred ca e cu adevărat important acum, este ca toţi cei care îşi doresc cu adevărat o modernizare a Procuraturii Generale să colaboreze şi să contribuie la  îndeplinirea acestui obiectiv, iar aici îi includ şi pe reprezentanţii societăţii civile si pe jurnalişti.”

Menționăm că astăzi, luni, 12 decembrie, PLDM împreună cu PAS au depus la Curtea Constituțională sesizarea privind verificarea constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 2485-VII din 08 decembrie 2016 „Privind numirea domnului Eduard Harunjen în funcția de Procuror General”. 

„Aveți posibilitatea să faceți cunoștință cu conținutul sesizării pe site-ul Curții. Anticipat, însă vă informăm că în sesizare s-au regăsit și argumentele celor 13 organizații neguvernamentale referitor la lipsa de transparență la emiterea decretului. Suntem curioși și așteptăm…”, a transmis deputatul PLDM, Grigore Cobzac.